Невъобразимата сума от 2,5 милиарда долара може да се изсипе

...
Невъобразимата сума от 2,5 милиарда долара може да се изсипе
Коментари Харесай

32-ма българи търсят 2.5 млрд. долара от Рокфелер

Невъобразимата сума от 2,5 милиарда $ може да се изсипе в джобовете на 32-ма нашенци от наследството на митичния баровец Джон Д. Рокфелер, написа столичен вестник. След повече от 2 десетилетия вървене по тъгите делото за наследството на емигранта Иван Вакинов Чорбаджийозов беше импортирано в цивилен съд в Чикаго. Цял отряд нашенци от Троян, Белене, Ореш и Свищов дадоха още през 2006 година пълномощие на търновската адвокатка Невяна Христова, която трябваше да пътува до Съединени американски щати и да получи дяловете от хотели, заведения за хранене, магазини и 2 златни мини от дамата на дядо им Иван - Жаклин, която е племенница на Рокфелер.

Съдът в Северен Илинойс обаче отхвърли да даде ход на желае, до момента в който не бъде импортирана федерална такса от 250 000 $. В последна сметка един от наследниците - Иван Атанасов, бежанец в Германия, е съумял да обезпечи нужната сума и процесът ще започва през октомври 2016 година.

Наследниците споделят, че през 20-те години на предишния век гурбетчията от Ореш Иван Чорбаджийозов се оженил за племенницата на Рокфелер - Жаклин, и след гибелта й наследил несметни благосъстояния. През 1932 година Иван се върнал в България и донесъл акции, нотариални актове и полици за собствеността си на златни мини в Южна Африка, 7 хотела в Ню Йорк, 6 в Чикаго, автопаркове и активи в банки.

Десетки са внуците и правнуците на емигранта от първия му брак у нас, от който имал 5 дъщери и наследник. Още при социализма наследниците пробвали да получат завещаното. През 50-те сезирали Външно министерство. През 1964 година оттова им дали отговор, че Чорбаджийозов не е оставил нищо, а документите за собствеността му изчезнали. И до през днешния ден те са уверени, че ренти от тяхното благосъстояние са превеждани и потъвали в сметки на близки до Държавна сигурност.

В търсене на задграничното благосъстояние наследниците ходили при основния прокурор Иван Татарчев, при президента Желев, при министри на финансите и банкови надзорници в няколко държавни управления, премиера Сакскобургготски и Георги Първанов. Въпросът обаче е от сферата на гражданското право и единственият им късмет е щатското съдилище. /БЛИЦ

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР