Неутрална Швейцария задържа доставките на германско оръжие за Украйна, като

...
Неутрална Швейцария задържа доставките на германско оръжие за Украйна, като
Коментари Харесай

Берн не разреши швейцарски боеприпаси да бъдат изпратени от Германия на Украйна

Неутрална Швейцария задържа доставките на немско оръжие за Украйна, като блокира реекспорта на швейцарски муниции, употребявани за бронираните бойни машини " Мардер ", които Киев желае да получи, оповестява " Ройтерс ".

Новината идва в миг, когато немският канцлер Олаф Шолц е изправен пред възходящите рецензии за неуспеха на неговото държавно управление да достави тежки оръжия на Украйна, с цел да й помогне да отблъсне съветските офанзиви, до момента в който други западни съдружници усилват доставките.

Машините " Мардер " на немския производител на оръжие Rheinmetall, употребяват муниции, създадени в Швейцария. Берн обаче лимитира реекспорта на такива военни материали в зоните на спор.

Говорител на швейцарския държавен секретариат по икономическите въпроси (SECO) заяви, че е получил две запитвания от Германия за прекачване в Украйна на муниции, получени от Швейцария.

И на двете претенции на Германия е отговорено негативно във връзка с швейцарския неутралитет и наложителните критерии и в сходство със законодателството по отношение на военните материали, изясни той.

Швейцария се отклони от обичайна си неутрална позиция и одобри глобите на Европейския съюз, наложени на Русия поради нахлуването й в Украйна, само че съобщи, че нейният неутралитет не разрешава даване на оръжие в зони на спор.

Миналия месец тя отхвърли молбата на Полша за оръжие в помощ на Украйна.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР