Неутрализирана е организирана престъпна група с участието на ръководни служители

...
Неутрализирана е организирана престъпна група с участието на ръководни служители
Коментари Харесай

Засегнат е международният авторитет на страната ни заради обвиняемите в ГДБОП

Неутрализирана е проведена незаконна група с присъединяване на управителни чиновници на ГДБОП, заяви на брифинг Сийка Милева, представител на основния прокурор.

Очаква се прокуратурата да изиска непрекъснат арест за двамата висши антимафиоти Кирил Ванков и Цветан Панков. Според обвиняването против възнаграждение те са покровителствали незаконни групи за трафик и разпространяване на опиати. Постоянен арест ще се желае и за тяхна подчинена, упрекната, че е била взаимозависимост с наркобандите.

Разузнавачката, която е била към основна дирекция Национална полиция, е била, по този начин да се каже, ковчежникът на групата. Тя е събирала всички пари и след напътствията на двамата висши антимафиоти ги е разпределяла.

Очаква се в 13 часа да стартира делото в Специализирания углавен съд и то да приключи с изговаряне дали тримата ще останат в ареста.

В групата има и четвърти разследван. Той не е чиновник на Министерство на вътрешните работи, представял се е като помощник на ДЕА - американската работа за битка с опиатите, и е имал подправена карта на Международна полицейска асоциация. Той е бил медиатор в контактите сред двамата висши антимафиоти и незаконните групи.

Досъдебното произвеждане е проведено през май тази година във връзка подадена информация от Дирекция "Вътрешна сигурност " към Министерство на вътрешните работи в Специализирана прокуратура.

"Засегнат е интернационалния престиж на страната ни поради обстоятелството, че обвинените лица са осъществявали съдействие с непознатите служби. Вярвам, че органите на Министерство на вътрешните работи бързо ще върнат доверието към задграничните ни сътрудници. В резултат на тази незаконна активност са били провалени редица наказателни производства в страната и чужбина посредством даването на предварителна изпреварваща информация на разследваните лица за идни дейности по следствието и арестувания от страна на правоохранителните органи ", сподели представителят на основния прокурор Сийка Милева.

По думите й, активността на групата е била в няколко посоки:

Първо - приемане на подкупи от лица, занимаващи с наркотрафик, така наречен обезпечаване на чадър.

Второто направление е приемане на подкупи за обезвреждане на съперници.

Третото - даването на предварителна информация по разнообразни следствия.

Операцията е невиждана в България за последните десетилетия, съобщи Стефан Бавков, дир. на дирекция "Вътрешна сигурност " на Министерство на вътрешните работи. Дирекция "Вътрешна сигурност " под управлението на министъра на вътрешните работи и наблюдението на Специализирана прокуратура съумя да обезврежда и да документира незаконната активност на висшите управителни чиновници в системата на Министерство на вътрешните работи.

"Нашата работа бе извънредно сложна, защото чиновниците освен добре познават способите и методите на следствие, само че в същото време в хода на дейностите по следствието и оперативните дейности те контактуваха с нас, с наши чиновници, което в допълнение затрудняваше следствието. Изключително безочливо и надменно, невиждано държание на висшия шеф на отдела за битка с наркоразпространението. Не съм виждал такова в моята процедура. Той не се спираше пред нищо, с цел да изиска, с цел да изнудва, с цел да манипулира за приемане на паричните средства ", сподели Стефан Бавков.

Групата е работила и през 2014 година, добави още той.

Дирекция "Вътрешна сигурност " през днешния ден е подала в спецпрокуратурата спомагателни материали за действия от 2014 година на двамата чиновници.

От една година се реализира мониторинг върху активността на висшите чиновници, а по-активно от няколко месеца.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР