Неутешимите родители настояват Адриан Крецу да понесе най-тежкото предвидено от

...
Неутешимите родители настояват Адриан Крецу да понесе най-тежкото предвидено от
Коментари Харесай

Година след ужасяващата трагедия в Морската градина, родителите на Радослава искат най-тежкото наказание за Крецу


Неутешимите родители упорстват Адриан Крецу да понесе най-тежкото планувано от закона наказване. Затова отбраната на почерненото семейство ще апелира решението на съда, съгласно което румънският лидер е наказан на година и четири месеца отнемане от независимост, сменено с три години изпитателен период. Ето какво разяснява за Varna24.bg юрист Вихър Найденов:

" Има няколко значими акцента, свързани с делото. Направи ми усещане, че в някои медии се разясняваше повече държанието на родителите на Радослава в посока, че са оставили детето си без контрол, което въздейства и на общественото мнение. Тяхното държание е безукорно и правомерно. Вместо да се акцентира върху дейностите на водача, се разясняват родителите, които нямат никаква виновност за гибелта на детето си и това е извънредно неточно и житейски незаслужено. По някакъв неуместен метод се наслагва настройка за виктимизиране на делинквента. В обществото се разиграва извънредно чудноват “стокхолмски синдром ".

Най-важното, което би трябвало да се знае за делото е, че лидерът, влизайки в паркинга, е имал ясна видимост към цялата повърхност на паркинга. Той е имал опция да забележи дори “пиле да прехвръкне ". Вероятно, оглеждайки се за място, на което да паркира /макар паркингът да е бил съвсем празен/, не е следял пътната конюнктура пред автомобила си.

На паркинга са били Румен и Росица, майката и бащата на детето. То е стояло на към метър, метър и половина разстояние от тях. Към момента, в който идва румънският лидер, родителите са прибирали багаж. В същия миг Радослава е тръгнала към родители се. Водачът на “БМВ " я блъснал с дясната част на колата в региона на фара. При този инициален удар момиченцето пада под колата, само че водачът не стопира и продължава придвижването си напред досега, в който се обръща бащата на детето и се спуска към него. Започва да го моли да спре, блъска по предния похлупак и му сочи с ръка противоположната посока, с цел да даде обратно. Въпреки това водачът продължава още напред и изминава известно разстояние, а детето се е намирало под колата.

Височината на колата е към 10-12 см. Премазването е почнало още първоначално. Задължението на лидера при настъпването на каквото и да било ПТП, е да спре. При изискване, че бащата му споделя да спре и ръкомаха, че нещо се е случило под колата, явно е, че лидерът би трябвало да замръзне на място. Дали е минал с гумата през него или не, отново щеше да се стигне до този съдбовен излаз.

Подготвили сме въззивна тъжба. Очакваме претекстовете на съда, които би трябвало да бъдат оповестени в законоустановения период. За момента мога да разясня, че тази присъда е в минималния вероятен размер и аз не намирам учредения да е такава.

Пледирал съм за най-високата присъда, тъй като сигналът, който трябва да се даде на обществото е за непоносимост към пътнотранспортните катастрофи. Аз упорствам за допустимо най-високата присъда при ПТП с породена гибел по несъобразителност - 6 години отнемане от независимост, която след редукцията от 1/3 ще се понижи до 4 години затвор. Ако има предумисъл, това е съзнателно ликвидиране, а ние не приказваме за такова в нито един миг.

До момента румънският лидер не е правил опити да се свърже с родителите на Радослава. Не е изказал съболезнования или да се е извинил по някакъв метод. В последната си дума пред съда той в действителност изрази страдание ", разяснява юрист Найденов.

Само за Varna24.bg коментар направи и свакото на убитото момиченце, който е бил на местопроизшествието минути след злокобния случай:

" Искам да подчертая, че племенницата ми не е вървяла след родителите си. Инцидентът е станал зад колата, където родителите са товарили багажа. Детето е било в непосредствена непосредственост до тях, на метър. На паркинга нямаше повече от 4 коли, към тяхната кола не е имало никакви коли. Този човек по неизвестно каква причина не е видял детето. Удря го. Бащата споделя, че е чул едно  " туптене “, обърнал се и видял зад себе си колата на румънеца. От бариерата на паркинга до мястото на случая има най-малко 7-8 метра. Имал е видимост. Бащата се обръща, вижда детето си под колата, пробва се да го извади, само че не може...Блъска по капака на БМВ-то и му сочи да даде обратно, а той е объркал скоростите ли, не зная, само че дава напред, тогава към този момент съдбовно прегазва детето. В общественото пространство бе изнесена информация, че е дал три пъти обратно, а това не е по този начин. Ако беше дал първо обратно, детето можеше да е живо. Детето е било под бронята на колата. Имало е късмет да оживее, макар и прегазено. От тук идва изкривената информация. Аз на 20-тата минута бях на мястото на случая. Ние трябваше да бъдем дружно там, имахме среща. За мен случилото се е типично ликвидиране, въпреки и по несъобразителност. При сходна образна сигнализация няма по какъв начин да се реагира по този начин несъответстващо. 

Това дете беше най-чаканото нещо от цялата фамилия...Знаете ли през какви страдания минаха тези хора, какъв брой парцели изпродадоха, какъв брой заеми взеха, какъв брой ин витро процедури изстрадаха, с цел да имат мечтаното дете. Каква наслада беше след това, какъв брой чакано беше...И когато стартира да чета нелепи мнения, че не са го гледали, че не са го опазили, нещо ми се раздира. Долно и извънредно е човек да се изрича за нещо, в което не е сигурен. 

Предстои присъдата да бъде обжалвана. Ние ще организираме протест по проблема. Крайно безогледно е при подобен фрапиращ случай, при умряло дете, българското правораздаване да бъде толкоз снизходително към непознат жител. Три години условно е насмешка с тъгата на тези хора. Всеки би трябвало да си получи заслуженото. Ако това беше вашето дете? Или на ваши близки? При лишаване на живот нещата са трагични и виновниците би трябвало да си понесат отговорност за стореното! В България значи всеки може да убива и да мине ненаказано! “, разяснява с голяма горест свакото на Радослава.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР