Неуспехът на неолибералния подход към кризата подхрани чудовището на шовинизма

...
Неуспехът на неолибералния подход към кризата подхрани чудовището на шовинизма
Коментари Харесай

Ципрас: Неуспехът на либерализма докара крайнодесния популизъм

Неуспехът на неолибералния метод към рецесията подхрани чудовището на шовинизма и на крайнодесния популизъм. Финансовият фетишизъм обтегна още повече социалноикономическото неравноправие, маргинализира огромни пластове от обществото и изведе крайната десница от ролята на обвинен в историята и от изолацията й и я позволи на политическата авансцена. Това съобщи министър-председателя на Гърция Алексис Ципрас през днешния ден в Европейския парламент. Ципрас е деветият европейски водач, който изложи пред Европарламента визията си за бъдещето на Европейски Съюз, оповестяват АНА-МПА и Българска телеграфна агенция.

"Бежанската рецесия просто удостовери неспособността на Европа да се развива в миг, в който огромна част от членовете й не са предани на учредителните й полезности, когато господства логиката на изолационизма против съдействието, на всеки самичък за себе си, вместо на разпределението на тежестта. Днес отровата на омразата и ксенофобията още веднъж извира в сърцето на Европа 70 години след световната покруса на фашизма. Днес се намираме изправени освен пред възхода на някои представители на националистическата и популистката последна десница на изборите, само че и се сблъскваме с проникването на ксенофобския и шовинистическия й дневен ред в самия либерален набор ", предизвести Ципрас, като посочи, че расизмът и ксенофобията стават водещ политически дискурс в някои обичайни консервативни сили и освен измежду тях.

Пред европейските депутати гръцкият държавен водач показа сполучливия излаз на страната си от избавителните стратегии, като в същото време акцентира позволените неточности при ръководството както на гръцката рецесия, по този начин и въобще на финансовата рецесия в Европа. Сред триумфите на Гърция Ципрас отдели особено място и на съглашението сред Атина и Скопие.

"След 26 години на разрушително владичество на национализма, успяхме дружно с премиера на Бившата югославска република Македония да обърнем страницата и да достигнем до взаимно задоволително съглашение (...), едно съглашение, което може да стане модел за разрешаване на разногласията в нашия район ", сподели гръцкият министър-председател.

В умозаключение гръцкият министър председател прикани тези, които имат вяра в хуманистичните хрумвания за взаимност и съдействие сред народите, да загърбят разликите си пред огромната заплаха за Европа и да не оставят европейската концепция да рухне пред разрушителния неолиберализъм и кошмара на крайната десница. За тази цел Ципрас изиска европейски решения за европейските провокации - за бежанския проблем, климатичните промени, сигурността и демократичната промяна на еврозоната.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР