Неуспехът да се съживят преговорите между Сърбия и Косово за

...
Неуспехът да се съживят преговорите между Сърбия и Косово за
Коментари Харесай

Вучич: Забавянето на преговорите с Косово може да подпали региона

Неуспехът да се съживят договарянията сред Сърбия и Косово за нормализиране на двустранните връзки може да дестабилизира Западните Балкани, които към момента се възвръщат от войните през 90-те години на предишния век, предизвестява пред Reuters президентът на Сърбия Александър Вучич.
20 години откакто НАТО бомбардира някогашна Югославия, с цел да спре бруталните репресии на Сърбия против албанците в Косово, някогашната ѝ южна провинция, договарянията са в застой, разяснява организацията.
Косово, с преобладаващо албанско болшинство, разгласи самостоятелност през 2008 година и получи самопризнание от Съединени американски щати и множеството страни от Европейски Съюз, само че не и от Сърбия или от огромния ѝ настойник Русия, а към 4000 бойци от НАТО остават да пазят мира в дребната балканска страна. Двете страни би трябвало изцяло да възстановяват връзките, преди да продължат напред по пътя си към присъединение към Европейския съюз.
„ Всеки ден на закъснение може да сътвори условия, при които една искра може да подпали района. Западните страни би трябвало да знаят това. Това е заплахата... когато се разпалват националните усеща ", предизвести Вучич в изявление за Reuters.
В отговор на устрема на Белград да предотврати участието на Косово в интернационалните организации, Прищина наложи 100% мита за артикули, внасяни от Сърбия, нещо, което би могло да коства на сръбската стопанска система 600 млн. евро годишно, или към 0.4% от Брутният вътрешен продукт на страната. За да възвърне разговора, Сърбия желае тези налози да бъдат отстранени – искане, което е подкрепено от Европейски Съюз и Съединени американски щати.
Каквото и да е решение наподобява неразбираемо. И Вучич, и президентът на Косово Хашим Тачи показаха хрумвания за „ промяна на границите “ или „ делианелизация “ - термини, тълкувани от анализаторите като замяна на територии.
Западът вижда интеграцията на целия район в Европейски Съюз и НАТО като метод за опазване на районната непоклатимост.
„ Присъединяването ни към Европейския съюз зависи от разговора с Прищина и дали един ден ще успеем да реализираме съглашение ", съобщи Вучич и добави, че чака Германия, Франция или Европейски Съюз да станат по-активни в преговорния развой. „ Мисля, че ще забележим някои от техните начинания в близко бъдеще “, акцентира сръбският президент, без да разяснява какво тъкмо има поради.
Вучич, който е на власт от 2012 година, съобщи, че няма проект да подаде оставка или да разгласи предварителни избори, нещо, за което настояха хиляди участващи в митинги на опозицията, почнали през декември предходната година. Те упрекват държавното управление на Вучич в корупция и задушаване на медийните свободи, нещо, което той изрично отхвърля.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР