Неуспехът да се реализира ограничаване на глобалното затопляне до 2

...
Неуспехът да се реализира ограничаване на глобалното затопляне до 2
Коментари Харесай

Покачването на морското равнище може да струва 14 трлн. долара годишно

Неуспехът да се осъществя ограничение на световното стопляне до 2 градуса по Целзий, сложено като цел от Парижкото съглашение за климата, което е подписано от всички страни по света без Съединени американски щати и Сирия, ще докара до повишение на морското ниво и ужасяващи световни стопански последствия. Това демонстрира ново изследване, извършено от Националния океанографски център на Англия, което е оповестено в сп. Environmental Research Letters.

Установено е, че покачването на морските нива може да коства 14 трлн. $ до 2100 година, в случай че не бъде изпълнена задачата за задържане на международните температури под 2 градуса над нивата от прединдустриалната ера.

Изследователите също по този начин са открили, че страни с по-висок от междинния приход като Китай ще видят най-голямото нарастване на разноските за наводнения, до момента в който страните с най-високи високи приходи ще страдат минимум, с помощта на съществуващите високи равнища на защитна инфраструктура.

Д-р Светлана Йеврейева от Националния океанографски център, която е водещ създател на проучването, акцентира: " Повече от 600 млн. души живеят в ниски крайбрежни зони, на по-малко от 10 метра над морското ниво. В затоплящ се климат, световното морско ниво ще се увеличи поради бурното размразяване на заледените региони на планетата и от топлинното увеличение на океанските води. Така че повишението на морското ниво е един от най-увреждащите аспекти на нашия затоплящ се климат. "

Използвайки доходните групи на Световната банка (страни с високи, над междинните, под междинните и ниски доходи), учените са оценили последствията от покачването на морското ниво в крайбрежните региони от световна позиция, както и за някои обособени страни.

" Открихме, че при траектория с повишение на температурата от 1,5 градуса, до 2100 година междинното равнище на морското ниво ще се е повишило с 0,52 метра. Но в случай че задачата от 2 градуса не бъде изпълнена, ще станем очевидци на приблизително нарастване на морското ниво от 0,86 метра, а най-лошият сюжет е нарастване с 1,8 м ", показва доктор Йеврейева.

" Ако стоплянето не бъде овладяно, световните годишни разноски за наводнения без акомодация ще се усилят до 14 трлн. $ годишно при приблизително нарастване на морското ниво от 0,86 м и до 27 трлн. $ годишно за нарастване от 1,8 м. Това ще съставлява 2,8 % от международния Брутният вътрешен продукт през 2100 година ", предизвестява ученият.

Прогнозираната разлика в крайбрежните морски равнища също по този начин евентуално ще значи, че тропическите региони ще изтърпяват рискови морски нива по-често.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР