Неуспехът да бъдат адресирани рисковете, свързани с достъпността на енергията,

...
Неуспехът да бъдат адресирани рисковете, свързани с достъпността на енергията,
Коментари Харесай

Светът се изправя пред бедност и икономическа стагнация, ако няма достъпна енергия

Неуспехът да бъдат адресирани рисковете, свързани с достъпността на силата, може да тласне огромни елементи от света към беднотия и да докара до застоялост на международната стопанска система, съобщи Министърът на енергетиката на Обединените арабски емирства а Сухаил Ал Мазруей.

Покачващите се цени на силата провокираха скокове на инфлацията по целия свят и внезапно повишаване на разноските за живот както в развитите, по този начин и в разрастващите се стопански системи.

Говорейки пред Си Ен Би Си по време на Световната държавна среща на върха в Дубай Ал Мазруей изрази угриженост, че фокус върху геополитиката и енергийната сигурност кара държавните управления да подценяват дълготрайните последствия от намаляването на достъпността на силата.

Той сподели, че водачите на групата ОПЕК+ пробват да поддържат реда и да доставят запаси на пазара с управляеми темпове, само че допусна, че това става все по-трудно.

„ За да се случи това, имаме потребност от запаси, и по-конкретно от финансови запаси. Трябва да влагаме и да отделим политиката от наличността на сила и достъпността на силата “, сподели Ал Мазруей.

„ Опасявам се, че защото смесваме двете, можем да се окажем в обстановка, в която достъпността на силата ще се трансформира в проблем и това несъмнено ще докара до беднотия и в последна сметка до евентуална застоялост на международната стопанска система. Опитваме се, само че не можем да носим виновност за всичко – даваме всичко от себе си “, разяснява той.

Цените на петрола и газа се покачиха след нашествието на Русия в Украйна, само че Ал Мазруей означи, че преди този момент фокусът е бил върху устойчивостта и енергийният преход, които в комбиниране със спада на търсенето заради пандемията COVID-19 са довели до спад на цените до исторически ниски равнища през 2020г.

По това време ОПЕК+ по това отговори на създалата се обстановка с рекордни съкращения на производството. Ал Мазруей акцентира, че идващият проблем, който би трябвало да се реши след обезпечаването на доставки, ще бъде обезпечаването на досегаемост.

„ Сигурен съм, че идващия проблем ще бъде достъпността на силата и ресурсите. Ппродоволствената сигурност се трансформира в проблем, а същото се случва и с промишлените артикули и минералите “, сподели той.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР