Neuralink, стартиращата компания за мозъчни импланти на Илон Мъск, набира 280 милиона долара от фонда за рисков капитал на Питър Тийл

...
Биотехнологичният стартъп на Илон Мъск Neuralink събра 280 милиона долара
Коментари Харесай

Биотехнологичният стартъп на Илон Мъск Neuralink събра 280 милиона долара в кръг за набиране на средства, съобщи компанията в понеделник чрез X, социалната медийна платформа, собственост на Мъск, известна преди като Twitter.

Кръгът от серия D беше ръководен от Founders Fund, базирана в Сан Франциско фирма за рисков капитал, създадена от Питър Тийл, противоречивият милиардер, който също беше съосновател на PayPal.

„Ние сме изключително развълнувани от тази следваща глава в Neuralink“, пише компанията.

Стартъпът за мозъчни чипове иска да използва импланти, за да свърже мозъка ви с компютър, цел, върху която Мъск работи от пет години. Досега компанията е тествала само върху животни и беше подложена на контрол, след като маймуна почина при тестване на проект през 2022 г. като част от усилията да накара животното да играе Pong, компютърна игра.

Маймуни макаци са били използвани при тестване от Neuralink, тъй като компанията разработва имплантируеми чипове с възможност за Bluetooth - вмъкнати в мозъците на маймуните - които според компанията могат да комуникират с компютри чрез малък приемник.

Новината за финансирането идва месеци след като Мъск обяви, че компанията преминава към изпитания върху хора. Милиардерът каза на събитие за набиране на персонал през декември, че Neuralink е подал „по-голямата част“ от своята документация на Американската администрация по храните и лекарствата и може да започне тестове върху хора в рамките на шест месеца.

Но служителите казаха, че компанията бърза да излезе на пазара, което води до смърт на животни по невнимание и федерално разследване, според доклад от декември на Reuters.

Преди мозъчните импланти на Neuralink да бъдат масово произведени и да достигнат до широкия пазар, те ще се нуждаят от регулаторно одобрение. FDA издаде документ през 2021 г., в който очертава първоначалните мисли на агенцията относно устройствата с интерфейс мозък-компютър, отбелязвайки, че областта „напредва бързо“.

Туит от Neuralink в понеделник обяви, че наемат служители и покани заинтересованите да се „присъединят към инженерните предизвикателства за възстановяване на зрението и мобилността“.

Джаки Уотълс от CNN допринесе за този доклад.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР