Неудовлетворението от развитието на страната стига до много висока степен.

...
Неудовлетворението от развитието на страната стига до много висока степен.
Коментари Харесай

Одобрението към ГЕРБ е по-голямо от това към Бойко Борисов, показва ново проучване

Неудовлетворението от развиването на страната стига до доста висока степен. В подобна обстановка бяхме през 2018 година, когато имаше още веднъж ремонт на кабинета и вицепремиерът Валери Симеонов напусна ръководството. Това разяснява социологът Добромир Живков, който в предаването „ Тази заран “ показа данните от взаимни изследвания на bTV и „ Маркет Линкс “, извършени измежду 1093 пълнолетни лица в страната и 500 в София. Те са направени в интервала 28 юли – 03 август 2020 година по метода на пряко-личното изявление и онлайн анкетата. 

„ Годините на кабинета „ Борисов 3 “ се движат в пикове и спадове, сега сме може би в най- ниската точка. Едва към 20% от българите считат, че сега страната се развива в вярната посока “, означи Добромир Живков.

Според данните, утвърждението на президента Румен Радев в страната е 51,3%, а в София е 34,6%. Слави Трифонов застава на второ място с 37,7% утвърждение в страната и 23,2 на 100 в столицата. Третата позиция се заема от някогашния омбудсман Мая Манолова, която събира утвърждението на 29,4% от хората в страната и 20,4 на 100 от тези, които живеят в София. След нея се подрежда министър председателят Бойко Борисов, чието утвърждение в страната е 20,7%, а в София е 20%. Христо Иванов заема петата позиция с утвърждение от 17,6% в страната и 26,3% в столицата. 

Одобрението за политиците

Според социолога в обстановката на COVID-19 в целия свят се приказва за нов вид водачество. В подобен вид рецесия, като тази с пандемията, водачеството ще играе все поважна роля, уточни той.

„ Виждаме огромна смяна, изключително спрямо 2009 година, когато Борисов стана министър председател. В последното изследване рейтингът му е доста невисок. Това е доста ниско равнище на утвърждение, което досега не сме отчитали. Това е сериозен знак за тежката лидерска рецесия в най-голямата политическа рецесия в страната. Към момента утвърждението към ГЕРБ е по-голямо от това към Бойко Борисов, което е показателно за нова обстановка, в която попадаме “, изясни Добромир Живков. 

Политическите настройки

„ Виждаме една доста висока степен на готовност на българските жители. Политическата конюнктура води до това всички да се политизират и да се ангажират със събитията. Държавата и жителите са събудени, хората са подготвени да отидат да гласоподават, само че това не значи, че са създали своя избор за кого да гласоподават “, изясни Добромир Живков.

Според него особеният интерес би трябвало да бъде ориентиран точно към ГЕРБ и по какъв метод първата политическа мощ в страната ще преодолее политическата рецесия. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР