Неточна информация, настаняване в различно от уговореното място, по-лоши от

...
Неточна информация, настаняване в различно от уговореното място, по-лоши от
Коментари Харесай

Кои са основните права, които туристите имат, но не знаят

Неточна информация, настаняване в друго от уговореното място, по-лоши от контрактуваните условия и проблеми с превоза - това са най-честите видове неуредици, зараждащи при проведени от туроператор пътувания.

В разгара на туристическия сезон Европейската комисия организира разяснителна акция измежду евентуалните туристи, а пред българските медии ръководителят на Асоциацията на дейните консуматори Богомил Николов описа за някои едва познати правила, от които туристите могат да се възползват.

До предходната година право да провеждат туристически пакети имаха единствено класическите туроператори, само че в този момент нещата наподобяват по-различно, сподели Николов. Услугите, които оферират самолетните компании на уеб страниците си - да вземем за пример наемането на хотел или кола при резервация на самолетен билет - ги трансформират също в туроператори. По този метод и те основават пакети и са длъжни да носят същите отговорности.

Колата чартърен е същинско улеснение по време на ваканцията, само че е добре почиващите да знаят какви са правата им, с цел да се избегнат двойни заплащания или неустойки. Примерът, който Николов даде, е обвързван с неточно отношение от страна на компанията хазяин. В случай, че автомобилът е деклариран авансово, само че сега на идване няма разполагаем подобен или има смяна в часа на отдаване, потребителят има право да вземе кола от друга компания и по-късно да изиска от първата да изплати фактурата.

Договорите с туристическите организации биха могли да се скапват, само че единствено при избрани условия, като да вземем за пример прекалено много промени в авансово уговорения пакет, както и при доста изменение в цената 20 дни преди заминаването. Също потребителят има право да изиска обезщетение за нанесени имуществени и неимуществени вреди.

При несъблюдение на избран тип услуга, която е платена авансово, почиващите е добре да изискат подпомагане от туроператора, преди да отидат и да обясняват случая сами с шефа на мястото за настаняване, поучава специалистът. Когато се появи проблем с настаняването в авансово уговорения хотел, туристическата организация е длъжна да откри различен от същата или по-висока категория.

Експертът прикани всички пътуващи, а блоят им през тази година се чака да нарасне с 5%, да научат правата си, с цел да могат да реагират вярно в обстановки, които биха провалили почивката им.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР