Нетният размер на преките чуждестранни инвестиции в страната през първата

...
Коментари Харесай

Преките чужди инвестиции за полугодието остават на сходно на миналата година ниво

Нетният размер на директните задгранични вложения в страната през първата половина на годината доближава 657.8 млн. евро, демонстрират данните на Българската национална банка (БНБ). За съпоставяне, за същия интервал на 2020 година сумата е била 673.9 млн. евро., или с 16.1 млн. евро повече. Трябва да се има поради, че данните са предварителни и ще бъдат ревизирани през идващите месеци. Статистиката все още демонстрира, че главната част от прилива на капитали идва от реинвестиране на облаги, а при дяловия капитал и дълговите принадлежности се следи отлив.

Данните от платежния баланс на страната удостоверяват наклонността на възстановяваща се външна търговия, като износът за полугодието е повишен с 21% по отношение на предходната година, а вносът - с 26%. Нетният износ на услуги е на плюс и регистрира леко възобновяване след спада си предходната година.
Чуждите вложения се свиват
Предварителните данни на Българска народна банка демонстрират, че чистите непознати капиталовложения в страната понижават с 16.1 млн. евро или малко над 2% на годишна база за интервала януари - юни. Това се дължи най-вече на отлив на вложения под формата на дългови принадлежности, които са 285.3 млн. евро на минус. Показателят предходната година е бил позитивен, възлизайки на 114.1 млн. евро. Отливът при вложенията в дялов капитал, които са знак за дълготраен интерес, е 9.4 млн. евро.

Реинвестираната облага обаче възлиза на 952.5 млн. евро, което е повече от задоволително да изведе чистите директни задгранични вложения на плюс. Това е тази част от чистия финансов резултат на българските подразделения, която външните вложители оставят в България. Показателят е повишен с 372 млн. евро или 64% спрямо първото полугодие на 2020 година Нетните вложения на задгранични лица в недвижими парцели са негативни в размер на 1.2 млн. евро. Сумите обаче не са финални, защото предстоят спомагателни проверки.

Според разбивката по страни най-значителна част от задграничните капиталовложения идват от Люксембург (457 млн. евро, или към 70% от чистите директни вложения в страната). Следват Франция, Германия и Унгария с по над 100 млн. евро. Най-големи са отливите към Нидерландия (222 млн. евро) и Обединеното кралство (197 млн. евро).

Данните по браншове демонстрират, че най-големи през полугодието са чистите директни задгранични вложения в областта на финансовите и застрахователните действия (207 млн. евро), както и при превоза и логистиката (130 млн. евро).
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР