Нетната печалба на TBI Bank се увеличава с 58% и

...
Нетната печалба на TBI Bank се увеличава с 58% и
Коментари Харесай

TBI Bank с рекордна нетна печалба от близо €23 милиона за 2019 година

Нетната облага на TBI Bank се усилва с 58% и доближава рекордните за компанията 22.9 млн. евро по отношение на одитираните консолидирани финансови резултати. Банката показва растеж над междинния за пазара в множеството бизнес сегменти: активите ѝ нарастват със 17% на годишна база и в края на 2019 година доближават 465 млн. евро.

Отпуснатите заеми през 2019 година са в размер на 336 млн. евро, което води до нарастване на общото кредитно портфолио с 19%. В края на 2019 година то доближи 368 млн. евро. Депозитите от семейства също се усилват с 25% и доближават 281 млн. евро.

Но какво стои зад всички тези данни? Те са пряк резултат от дълготрайната тактика, която банката следва след придобиването от 4finance през 2016 година Тя се базира на успеваемост и явен фокус върху главния бизнес на институцията. Водещ е така наречен phygital-модел, който е композиция от услуги, предлагани във физически офиси и посредством голям брой цифрови канали. Moделът разрешава на банката да обслужва от ден на ден и повече удовлетворени клиенти на двата си съществени пазара - България и Румъния.

Повече от 1 милион кандидатствания за заеми в двете страни и над 500 хиляди предоставени заема през 2019 година са доказателството за това - те подреждат TBI Bank измежду водачите в потребителското кредитиране в Югоизточна Европа. Чрез въвеждането на новаторски решения за стоково кредитиране в мрежата от търговски сътрудници през миналата година TBI Bank съумя да разшири потенциала на предлаганите услуги, което подкрепя даването на общо 130 хиляди заема на стойност 85 млн. евро, което се показва в 26% растеж на годишна база. Също през 2019 година TBI Bank навлезе на нов пазар - Полша, и добави нови страхотни попълнения към екипа си.

Но дано се върнем към финансовите индикатори. В края на 2019 година TBI Bank има мощни и подсигурени позиции по отношение на капитала и ликвидността на банката - коефициентът на финансова адекватност (CAR) е на равнище от 18.9%, а коефициентът на ликвидно покритие - 258%.

" Изключително горди сме да представим нашите финансови и бизнес индикатори за 2019 година Тя се трансформира в следващата сполучлива година, в която напъните на целия екип способстваха за изключителни резултати. TBI Bank показва рекордно висока чиста облага, водена от резистентен и здравословен напредък на кредитния ѝ портфейл, с непрекъснати усъвършенствания в цената на риска и порядъчен метод в ръководството на оперативните разноски, които ни разрешиха още веднъж да станем банка номер 1 в България във връзка с " Ефективност и доходност ", споделя Денис Горбунов, основен финансов шеф на TBI Bank.

Наистина, в последните седем години TBI Bank e измежду най-печелившите банки освен в България, само че и в цяла Югоизточна Европа. 2019 година не прави изключение - през цялата година възвръщаемостта на активите на банката е над 5%, възвръщаемостта на капитала - 21%, а възвръщаемостта на обслужваните заеми - над 30%.

" В последните години екипът на TBI Bank работи интензивно и сътвори една страхотна бизнес организация. Вътрешната просвета залага на непрестанно придобиване на нови познания, което ни оказва помощ да отговорим на непрекъснато изменящите се потребности на клиентите ни - нашата рекордна година е резултат от това. В момента всички бизнес организации в международен мащаб минават през предизвикателни времена, само че устойчивият ни бизнес модел и финансовата непоклатимост на TBI Bank ни дават сили да продължим с нашата промяна и вложения в технологии в интерес на клиентите ни ", споделя Питър Барон, изпълнителен шеф на TBIF (TBI Bank).

Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР