Нетната печалба (коригирана за еднократни ефекти) на УниКредит достигна 2.2

...
Нетната печалба (коригирана за еднократни ефекти) на УниКредит достигна 2.2
Коментари Харесай

2,2 млрд. евро достигна нетната печалба на УниКредит

Нетната облага (коригирана за еднократни ефекти) на УниКредит доближи 2.2 милиарда евро (1.0 милиарда евро за второто тримесечие), регистрира финансовата институция през днешния ден. Принос за отличния общ финансов резултат имат всички бизнес дивизии като се резервира наклонността мотор на растежа да е районът на Централна и Източна Европа се показва доста мощно и е мотор на растежа. Нетната оперативна облага на района нараства с 5.5% на годишна база и възлиза на 1.2 милиарда евро (596 млн. евро за второто тримесечие, +6.5% на годишна база).

Резултатите за второто тримесечие на 2019 удостоверяват задачите на Transform 2019 и са в основата на новия стратегически проект на УниКредит 2020-2023, който ще бъде показан през декември, в Деня на финансовите пазари. По-конкретно, достиженията за второто тримесемие са:
Разходите понижават с 4.4% на годишна база и доближават 2.5 милиарда евро  Цената на риска (CoR) е на равнище от 60 базисни точки Необслужваните брутни експозиции (извън главната дейност) са 15.7 милиарда евро, -5.8 милиарда евро на годишна базаАдекватността на главния капитал (CET1) e 12.08% и включва +24 бт от продажбата на Fineco и -40 бт от регулаторни условия.Буферът по отношение на оптимално допустимото разпределение на облагата e 201 базисни точки.
Дори и в условия на затруднена макроикономическа конюнктура, Групата още веднъж реализира постоянни финансови резултати през първата половина на 2019 година, разяснява основният изпълнителен шеф на УниКредит Жан Пиер Мустие:

През второто тримесечие имахме преимуществото на гъвкава комерсиална динамичност и чисти позитивни изключителни резултати. Нетната облага е 1.9 милиарда евро за тримесечието (+81% на годишна база). След корекции за еднократни резултати, чистата облага възлиза на 1 милиарда евро (+0.4% на годишна база). Корекциите включват както позитивни, по този начин и негативни резултати, свързани с редица стратегически решения, като продажбата на Fineco и Ocean Breeze, прецизира той.

" Потвърждаваме задачите си за 2019 година, в това число възвръщаемост на капитала (RoTE) над 9% и поправена чиста облага от 4.7 милиарда евро, от която 30% ще бъдат разпределени като дял. Transform 2019 върви по проект и даже изпреварваме осъществяването на поставените цели. ", декларира Мустие.

Предвид актуалната среда на трайно ниски лихвени равнища, банковата институция поправя прогнозата за доходи през 2019 година от 19 милиарда евро на 18.7 милиарда евро. Брутните необслужвани експозиции (извън главната дейност) са съществено редуцирани и ще бъдат към 10.0 милиарда евро към края на годината, т.е., много под  първичната цел за Transform 2019, излиза наяве още от коментара на основния изпълнителен шеф на УниКредит.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР