Нетната имиграция в Швейцария отново е нараснала през миналата година,

...
Нетната имиграция в Швейцария отново е нараснала през миналата година,
Коментари Харесай

Имиграцията в Швейцария расте преди референдума, обявен за "швейцарския Брекзит"

Нетната имиграция в Швейцария още веднъж е повишена през предходната година, сочат публични данни, оповестени от Държавния секретариат по миграция и представени от " Ройтерс ".

Данните бяха оповестени преди референдума през май, за който настояваше Швейцарската национална партия, за анулация на съглашението с Европейски Съюз за свободно придвижване на жители.

Имиграцията е нараснала с 55 000 души популацията на Швейцария през предходната година, по данни на секретариата по миграцията. Чуждестранното население е било 2.1 милиона души в края на 2019 година или към една четвърт от 8.5-милионното население на страната.

Нетната имиграция от страните от Европейски Съюз и от Европейската асоциация за свободна търговия (Исландия, Норвегия и Лихтенщайн) е повишена с близо 32 000 души. Това се дължи в най-голяма степен на обстоятелството, че българите и румънците са се възползвали от цялостното отваряне за тях на швейцарския трудов пазар от юни 2019 година.

Най-големите групи жители на Европейски Съюз, които живеят в Швейцария, са от Италия, Германия, Франция, Португалия и Косово.

На референдума на 17 май, който има правно обвързваща мощ, гласоподавателите ще решат дали Швейцария би трябвало да възвърне едностранния надзор на имиграцията, в случай че е належащо даже с цената на анулацията на съглашението с Европейски Съюз за свободно придвижване, влезнало в действие през 2007 година.

Референдумът, който се организира съгласно швейцарската система за директна народна власт, беше разгласен за " Швейцарския Брекзит " и показва безпокойството от притока на чужденци.

Налагането на ограничавания за жителите на Европейски Съюз обаче ще наруши двустранните връзки, които усилват достъпа на Швейцария до единния европейски пазар. Той е жизненоважен за насочената към износа швейцарска стопанска система.

Повечето швейцарци се опълчват на концепцията за анулация на съглашението за свободно придвижване, сочи изследване, оповестено този месец.

Приоритет за швейцарското държавно управление, което изпитва компликации да сложи връзките със заобикалящите го страни на нова основа, е да провежда акция за негативен избор на референдума

Брюксел желае Швейцария да утвърди нов контракт, съгласно който Берн ще приема постоянно разпоредбите на единния европейски пазар и ще сътвори по-ефективна платформа за разрешаване на разногласия, отбелязва " Ройтерс ". /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР