Нетипичен е думата, с която най-кратко може да се определи

...
Нетипичен е думата, с която най-кратко може да се определи
Коментари Харесай

Хилок карнавал събира фенове в Пловдив

Нетипичен е думата, с която най-кратко може да се дефинира събитието, което на 24 и 25 август ще чака своите " нетипични " почитатели в Пловдив. Става въпрос за фестивал с още по-нетипичното име " Хилок карнавал " и не по-малко нетипично мото - " Този фест не си го слушал! ". Идеята за тази бликаща от нетипичност демонстрация е на лейбъла " Horz ", зад който стоят няколко млади музиканти от Сърбия, България и Италия.

Идеята им е в последния уикенд на най-горещия месец да задържат лятото с пауър джаз, ембиънт рок и импровизационни концерти на " непредвидени " места в Града под тепетата, трансформирайки го в още по-шарена и неповторима Европейска столица на културата. Братската могила, Хаджи Хасан махала, битакът на Руския пазар и Централната жп гара ще станат фестивални подиуми на музика, която тотално ще преобрази чувствата за време, пространство и айляк, считат уредниците.

По думите им музиката на " Хилок карнавал " я няма в нормалните стрийминг платформи и плейлисти. Не единствено тъй като в събота, 24 август, шестимата балкански " космонавти " от Спейс трио и " ЛавлиДаниДима " ще свирят извънземно на Братската могила, а " Хаджиоркестър " ще върти остарели градски номера на инат на диригента - в Хаджи Хасан махала. И освен тъй като в неделя, 25 август, горещият сръбски пауър джаз на " Драгънс фюъл " ще се лее с огромния черпак на битака на Руския пазар, а бързият трен за Марс ще се движи като за последно на Централната жп гара, надувайки ембиънт-рок свирката на " Земляни ".

Спейс трио свири изцяло импровизационна музика. Без ангажименти, без рифове, без ноти, без проект, безусловно всичко се основава на момента. Първият албум е публикуван в Португалия от лейбъла " Creative Sources ". " ЛавлиДаниДима " също е трио, само че от Нови Сад, подчинено на правилото да не свири писана музика.

" Хаджиоркестър " интерпретира остарели градски песни, следвайки символно диригентство. Диригентът е в главната роля на аранжор и композитор, като всичко се случва и основава на момента.

" Драгънс фюъл " свири пънк-джаз, пауър-джаз, трайбъл. Музиката й може да бъде наречена по доста способи, само че най-важното е, че тя става за танцуване. " Земляни " e атмосферик-рок " чедото " на " Horz ", което сигурно ще завоюва доста непредвидени почитатели. " Кервиз " е пловдивска тайфа, образувана особено за " Хилок карнавал ".
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР