Netflix е изправен пред перспективата да бъде принуден да излъчва

...
Netflix е изправен пред перспективата да бъде принуден да излъчва
Коментари Харесай

Москва иска Netflix да излъчва кремълска пропаганда

Netflix е изправен пред вероятността да бъде заставен да излъчва кремълска агитация от идната седмица, като част от новите правила в Русия. 

Този ход идва с възходящите на Запад страхове от метода, по който Москва употребява медиите, с цел да сее комплициране на фона на продължаващата война против Украйна, оповестява POLITICO  

От 1 март Netflix ще би трябвало да работи при поредност от нови правила и отговорности в Русия, откакто още предходната година беше прибавен в регистъра за „ аудиовизуалните услуги “, следен от информационния регулатор в страната, Роскомнадзор.

Регистърът се ползва за стрийминг услуги, налични на съветския пазар с минимум 100 000 консуматори на ден и включва условия за лъчение на потоци от 20 съветски федерални телевизионни станции.  Това, съгласно Moscow Times, включва Първи канал, НТВ и канала, ръководен от Руската православна черква Спас.

По-специално съветският Първи канал е тясно обвързван с Кремъл, като някои от най-близките политически съдружници на Путин са в борда на медията — и съгласно новите правила, тя трябва да бъде излъчвана на екраните на Netflix.

Сред тях са такива като топ шпионина на Путин Сергей Наришкин и Алексей Громов, първият заместник-началник на щаба на Путин. Сред отговорностите на Громов са и надзорът върху производството на държавна агитация и необятната стратегия за цензура на Москва. Преди това той е бил прессекретар на Путин.

Новите условия за лъчение са използвани единствено за услугите на Netflix в Русия, където абонатската база се прави оценка на близо 1 милион души, въз основа на данни от компанията, която ръководи делата на Netflix в Русия.

Притиснати да отговорят дали ще съблюдават новите правила, Netflix не дадоха отговор на настояването на POLITICO за коментар. Експертите обаче споделят, че поради търговски си ползи американският стрийминг колос надали ще се отдръпна от съветския пазар.

„ Изглежда малко евентуално те да отхвърлят новите правила и да си тръгнат от Русия “, сподели Каталина Йордаче, откривател, профилиран в бизнеса на Netflix. Тя добави, че това може да се дължи на партньорствата, които Netflix към този момент има с съветската национална медийна група (NMG), както и на парите, които е вложил в производството на съветско наличие като трагичния сериал „ Анна К. “.

 През 2020 година Netflix разгласи партньорство с NMG, което беше с посредничеството на американо-британската адвокатска адвокатска фирма Hogan Lovells.  Компанията по това време похвали договорката като „ основна смяна “, която „ ще установи нови стандарти за задграничните стрийминг услуги в Русия “. NMG има съвсем 20% дял в съветския пропутински Първи канал.

 Йордаче добави, че през 2021 година пазарният дял на Netflix непрекъснато е нараствал, само че към момента има доста място за напредък.  „ Русия е огромен пазар за клиенти, който може да се окаже доста печеливш “, сподели тя.

 

Москва проверява " гей пропагандата " на Netflix

По-общо казано, бизнесът на Netflix в Русия е изправен пред възходящи ограничавания.

През ноември предходната година съветското вътрешно министерство удостовери, че ще прегледа тъжба, подадена от Олга Баранец, публичен комисар за отбрана на фамилията, по отношение на разпространяването на „ гей агитация “ в Netflix.

Ако се откри, че нарушава драконовските закони на Русия против разпространяването на „ нетрадиционни полови връзки “, компанията може да бъде изправена пред санкции или вероятно прекъсване на услугите си.

На други места Netflix постоянно се сблъсква с гнева на съветската администрация, която в предишното твърдеше, че услугата за стрийминг съставлява инструмент на политиката на Съединени американски щати. Бившият министър на културата Владимир Медински сподели през 2016 година, че посредством Netflix Белият дом знае  „ по какъв начин да влезе във всеки дом “.

Докато Netflix анализара на разноските и рисковете от оставането в Русия, съществува опция други западни стрийминг услуги да попаднат в обсега на отговорностите на страната за лъчение в бъдеще.

Amazon Prime Video се предлага в Русия, само че е малко евентуално да извърши нужните прагове във връзка с броя клиенти номера, с цел да се записва като аудиовизуална услуга в Роскомнадзор.  Amazon не отговори на POLITICO, когато беше запитан за бъдещето му в Русия.

Междувременно HBO Max подписа договорка с съветската стрийминг услуга Amediateka, която от 2021 година дава изключителна платформа за продукции на HBO.  Disney Plus не се предлага в Русия.

Въпреки дребната възможност Netflix да изостави съветския пазар, други властнически режими по света отхвърлиха да разрешат на стрийминг колоса да навлезе в страните им. Както Netflix обществено оповестява, услугите му не са налични в Китай, Крим, Северна Корея и Сирия.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР