Нетен ръст на приходите на Карлсберг Груп през първото тримесечие

...
Нетен ръст на приходите на Карлсберг Груп през първото тримесечие
Коментари Харесай

Карлсберг Груп отчита ръст на приходите и нетната печалба през първото тримесечие на 2019 г.


Нетен растеж на приходите на Карлсберг Груп през първото тримесечие на 2019 година от 6,7%, сподели оповестеният доклад на датската бирена компания, която в България е притежател на Карлсберг България АД с пивоварните Шуменско питие и Пиринско питие. Отчетеният чист растеж на приходите е 9,3% до 13,9 милиарда датски крони (1.87 милиарда евро).

За същия интервал в района на Западна Европа (където попада и България) чистите доходи бележат органически напредък от 2,4% вследствие на 1% растеж на цена/микс и на органичния растеж на размера с 1,6%. Увеличението на размерите е най-голямо в България, Германия, Дания, Норвегия, Полша, Франция и Хърватия.

По-ниският % на растежа в Западния район по отношение на Източна Европа, където той е 5,1%, се дължи на мощен старт, само че по-слабо търсене в края на това тримесечието по отношение на предходната година, поради изместването на Великден в края на април. През 2018 година огромният християнски празник беше при започване на месеца и продажбите на бира за празника се осъществиха в края на март.

Карлсберг Груп регистрира най-големия растеж на чисти доходи за първото тримесечие в Азия – 27,6%, което се дължи както на промени в курсовете на локалните валути, по този начин и на нарастването на мажоритарния дял на компанията в камбоджанската пивоварна Cambrew.

Карлсберг Груп продължава да се развива и да демонстрира, че е главен състезател в пивоварния бранш в света. От началото на годината до момента групата закупи миноритарен дял в китайската крафт пивоварна Jing-A Brewing Co и продаде пивоварната в Тронхайм, Норвегия, за 729 млн. норвежки крони (74.84 млн. евро).

„ Започваме годината добре с изключително огромен напредък в размер в Азия и продължаваме да бележим постоянен прогрес при крафт и специфичното питие и безалкохолните бири. Запазваме упованията си за облага през цялата година “, сподели Кийс Харт, Изпълнителен шеф на Карлсберг Груп.

При интернационалните марки Тuborg регистрира растеж от 7%, а Carlsberg – 2%. Силен напредък бележат размерите при крафт и специфичното питие като 1664 BLANC, Somersby и Brooklyn са надлежно с нарастване от 30%, 17% и 16%.

През 2019 година напъните на компанията ще бъдат ориентирани към по-нататъшно нарастване на органичния растеж на приходите, като в това време във фокуса остават успеваемостта, намаляването на разноските и финансовата дисциплинираност. Като районен приоритет се показва нарастването на чистите доходи и оперативната облага в Западна Европа, по-високия напредък в Азия посредством премиум марки и подсилване на пазарното водачество в Източна Европа.

В България през 2018 година компанията означи поредна сполучлива година, с растежи на пазарния си дял - както в размер (+3,5% по отношение на 2017 г.), по този начин и в стойност (+3,8% по отношение на 2017 г.) на фона на едва стагниращ общ бирен пазар. Цялостните финансови вложения на Карлсберг България за 2018 година доближават близо 17 млн. лева Сред локалните марки на компанията е водачът в сектора – Пиринско, както и един от моторите на сегмента на националните марки – Шуменско.

За достиженията си през миналите 12 месеца Карлсберг България бе оповестена за „ Компания на годината “ на Карлсберг Груп. „ В България се гордеем с това самопризнание, което е извънредно скъпо за нас, тъй като отдава заслуженото на нашите локални марки. Шуменско и Пиринско са оценени измежду най-хубавите европейски пива в фамилията на Карлсберг Груп – като експертиза в пивоварството, като качество, което дават на потребителите и като стойност, която придават в развиването на бирения пазар у нас “, показа Денис Шерстенников, Управляващ Директор на Карлсберг България.

Продуктовото портфолио на Карлсберг България включва многообразие от първокласни бири – националните Шуменско и Пиринско, интернационалните марки на компанията Carlsberg и Tuborg, Zatecky Hus с жатецки хел от Чехия, френската Kronenbourg Blanc, чешката Budweiser Budvar, немската пшеничена бира Erdinger, златистия испански лагер с цитрусови нотки San Migel Fresca, италианската Angelo Poretti с няколко типа хмел и американската Brooklyn Lager с изявен малцов темперамент. Карлсберг България предлага на нашия пазар и сайдера Somersby, водач в своя сегмент, в четири разновидности – любеница, ябълка, круша и боровинка. От 2018 година компанията включи в асортимента си и бира без алкохол, Birell в два усета
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР