Нетаняху в момента е на ръба на колапсаТурският президент Реджеп

...
Нетаняху в момента е на ръба на колапсаТурският президент Реджеп
Коментари Харесай

Ердоган предупреди Израел да не планира да убива членове на „Хамас”

Нетаняху сега е на ръба на колапса
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган предизвести Израел да не ползва проекти за физическо очистване на членове на палестинското придвижване „ Хамас ”, в това число отвън Палестина, оповестява.

„ Ако се осмелят да създадат нещо сходно в Турция, ще би трябвало да платят висока цена, от която няма да могат да се възстановят. Всеки по света знае за напредъка на Турция в региона на разузнаването и сигурността. Никой не би трябвало да не помни за това “, сподели Ердоган, отговаряйки на въпроси на публицисти на борда на самолета след завръщането си от Катар.

Според Ердоган, поддръжката за Израел от западните страни, на първо място от Съединени американски щати, е довела до актуалната сложна обстановка в района на Близкия изток.

„ Ако не беше поддръжката на Израел от западните страни отпред със Съединени американски щати, нямаше да сме изправени пред сходна обстановка в района “, съобщи Ердоган.

Той също по този начин означи, че проектът за израелска окупация на палестински земи, прилаган от 1947 година, е довел Палестина и Ивицата Газа до настоящето им положение.

Турският водач изрази убеденост, че израелският министър председател Бенямин Нетаняху няма да успее да избегне наказване за дейностите си в линията Газа.

„ Нетаняху сега е на ръба на колапса ”, разяснява още Ердоган.

В същото време Ердоган акцентира, че Ивицата Газа „ принадлежеше и ще принадлежи на палестинците “.

Освен това турският водач посочи недопустимостта на желанията за основаване на така наречен буферна зона в Ивицата Газа: „ Дори полемиките за основаване на буферна зона в Газа са неуважителни към палестинците. ”

По отношение на вероятностите за разрешаване на палестинския проблем Ердоган означи, че Турция е подготвена да организира мирна конференция за израелско-палестинския спор и да работи като страна-гарант.

Коментирайки тематиката за присъединението на Швеция към НАТО, Ердоган напомни, че този въпрос е по преценка на турския парламент. Президентът означи, че Турция е подготвена да утвърди молбата на Стокхолм за присъединение към алианса по едно и също време с това, че Конгресът на Съединени американски щати утвърди доставката на изтребители F-16 за Анкара.

„ Нека нашите сътрудници в Съединените щати реалокират въпроса за доставката на F-16 на Турция през Конгреса по едно и също време с разглеждането на участието на Швеция в НАТО от турския парламент. Нека предприемем тези стъпки по едно и също време “, акцентира Ердоган.

Държавният глава засегна и тематиката за закупуването от Анкара на бойни самолети Eurofighter Typhoon, взаимно произвеждане на Англия, Германия и Испания. По думите му Лондон е изразил позитивно мнение по отношение на прехвърлянето на бойни машини от този вид на Турция.

„ За страдание, има проблеми с Германия. Въпреки това Англия показва положителен метод към разрешаването на този проблем. Англия споделиха, че ще обсъдят този въпрос с германците. В момента нямаме други други възможности “, означи Ердоган.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР