Нетаняху очаква да привлече депутати от опозиционния лагер Превърнахме лимоните

...
Нетаняху очаква да привлече депутати от опозиционния лагер Превърнахме лимоните
Коментари Харесай

Израелските избори: Нетаняху няма мнозинство, предстоят сложни коалиционни преговори

Нетаняху чака да притегли депутати от опозиционния лагер

" Превърнахме лимоните в лимонада ". Това съобщи израелският министър председател Бенямин Нетаняху, който поведе във вторник в третите парламентарни избори в страната за по-малко от година, само че не реализира болшинство. Той разгласи победа на ръководещата консервативна партия Ликуд над главния й съперник Бени Ганц от центристкия блок Синьо и бяло след оповестението на екзитполовете.

При преброени 90% от гласовете представител на Ликуд уточни, че Нетаняху се е срещнал с водачи на религиозно - десни партии и си е обезпечил още веднъж тяхната поддръжка. Това му носи 59 места в Народното събрание, което е с две по-малко от болшинство, написа Reuters.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Коалиционни сметки

Нетаняху протегна ръка към Бени Ганц и към националистическата световна групировка Израел Бейтену на Авигдор Либерман. Но Ганц отхвърля съюз с премиера, а Либерман от дълго време подлага на критика ултраортодоксалните сътрудници на Нетаняху поради техните държавни привилегии.

Ликуд води пред Синьо и бяло с 36 на 32 места, а партията на Либерман получава 7 места, което значи, че може да наклони везните в комплицираните договаряния за сформиране на коалиция. Либерман към този момент съобщи, че ще събере съпартийците си в четвъртък, с цел да решат кого да поддържат. Говорител на Ликуд разяснява, че Нетаняху чака да притегли депутати от опозиционния лагер.

Задаващ се корупционен развой

Премиерът взе участие в актуалните избори в сянката на задаващ се корупционен развой. Той е упрекнат в рушвет, корист с доверие и машинация. Първият развой против сегашен министър-председател в Израел ще стартира на 17 март.

Победата на Нетаняху дава " зелена светлина " на обещанието му да анексира еврейските селища в окупирания Западен бряг и региона на Йорданската котловина по силата на мирния проект, показан от американския президент Доналд Тръмп. Палестинците отхвърлиха проекта с аргумента, че той ще убие техния блян за страна на Западния бряг и на линията Газа.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР