Несѐбър е град, разположен в Югоизточна България. Той се намира

...
Несѐбър е град, разположен в Югоизточна България. Той се намира
Коментари Харесай

Несебър е обявен за архитектурно-исторически резерват

Несѐбър е град, ситуиран в Югоизточна България. Той се намира в община Несебър, област Бургас, в съседство на север с най-голямото българско черноморско летовище Слънчев бряг. Градът е административно средище на община Несебър и е един от най-древните градове в Европа, зародил преди повече от 3200 години . Разстоянието до Бургас е 34 км.
По данни на Национален статистически институт към 31 декември 2019 година популацията е 20 120 души, което го подрежда на второ място по величина в Област Бургас.
Месемврия е преименуван като Несебър със Заповед 2820, с която са преименувани общо 1043 обитаеми места в България през 1930 година Несебър е разгласен за архитектурен и археологически резерват през 1956 година, а през 1983 година културните монументи в града са прибавени към листата на ЮНЕСКО за международно културно завещание.
През ноември 2010 година част от популацията на града стачкува против решение на Министерството на районното развиване и благоустройството за унищожаване на няколко противозаконни постройки. Едновременно с това е подета и подписка за изключването на Стария Несебър от листата със международно културно завещание на ЮНЕСКО. Впоследствие подписката не е импортирана до нито една публична институция.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР