Нестинарството е един емблематичните ритуали, прославили страната ни навред. Макар

...
Нестинарството е един емблематичните ритуали, прославили страната ни навред. Макар
Коментари Харесай

Магията на нестинарството

Нестинарството е един емблематичните ритуали, популяризирали страната ни навсякъде. Макар и да се срещат и отвън нея – практикува се и в няколко села в Гърция, когато човек чуе думата „ нестинарство “, я асоциира с България.

Красивият танц върху жарава е магическо прекарване, което би трябвало да видите най-малко един път в живота. При него дами танцуват боси върху жарава. Произходът на ритуала е античен. Някои учени споделят, че е бил част от Дионисиевите празници, а други настояват, че се е изпълнявал в чест на Слънцето.

Какъвто и да е мотивът за възникването му е реалност, че той съществува и до през днешния ден и е знак, който превзема и въодушевява. През 2009 година е включен в Списъка на ЮНЕСКО за нематериално културно завещание – огромна и заслужена чест.

Днес нестинарки може да видите в три села, ситуирани в китната Странджа планина. Това са Кости, Българи и Бродилово. Преди ритуалът се е изпълнявал вечерта на 3-ти против 4-ти юни, само че по нов жанр, това се прави на 21-ви май, когато означаваме и деня на Св. Св. Константин и Елена.

Традицията повелява още от сутринта нестинарите да се облекат в червен плат, декориран със сребърни монети и цветя. Те потеглят на празнично шествие в селото, доставяйки наслада на всеки, който ги види. Малко по-късно, на площада, от най-старите нестинари, които към този момент не танцуват, се пали и поддържа огън.

Жаравата би трябвало да бъде най-малко с 5-6 см дебелина и 2 м диаметър. Щом се свечери, нестинарите насочат молебствия за здраве и благоденствие в параклиса, когато падне нощта, магията стартира! Около жаравата се струпва цялото село, музикантите свирят характерна музика при прехода от параклиса до жаравата и друга за самия танц върху нея.

 нестинарство

Първи в жаравата пристъпват тези, които го вършат от най-дълго време. Те би трябвало да я обиколят три пъти и да завършат ритуала, минавайки я на кръст. Тогава идва време за танците, които нестинарите танцуват с икона в ръце.

Често срещано събитие по време на ритуала е някои от нестинарите да създадат предсказване, изпадайки в транс. След като тържеството завърши, музикантите изсвирват обичайното Костадинско хоро. В края на вечерта, нестинарите се връщат в параклиса, където съхраняват иконите до зазоряване.

Освен красива легенда, на която хората имат опция да станат очевидци, нестинарството е и цялостна тайнственост, защото след танца си нестинарите нямат никакви изгаряния или пострадвания по ходилата си. То е магия, която се случва пред очите ви, магия, която не би трябвало да проучвате, а просто да оставите да и завладее и да повярвате!

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР