Нестинарски танци, фолклорни изпълнения и красива заря белязаха фестивала Угар,

...
Нестинарски танци, фолклорни изпълнения и красива заря белязаха фестивала Угар,
Коментари Харесай

Нестинарски танци вдигнаха на крака публиката на Угар

Нестинарски танци, фолклорни осъществявания и красива заря белязаха фестивала " Угар ", състоял се под първомайския връх Драгойна. Тази година празникът беше отдаден на св. Илия и по тази причина се състоя в дните към Илинден.

Организиран от съдружие " Ангел челник ” с поддръжката на кмета на Община Първомай и локални компании, фестивалът се организира за четвърта поредна година в подножието на връх Малка Драгойна. Висок едвам 813 метра, върхът се извисява над Тракийската равнина и има стратегическа позиция, точно там са разкрити основите на една от най-големите тракийски замъци.

Програмата тази година беше пъстра, разнообразна, атрактивна и включваше певчески и танцови осъществявания както на локални самодейни сформира от района, по този начин и на професионални реализатори. За положителното въодушевление на присъстващите се погрижиха Пилашевският национален оркестър и оркестър " Паскалев - Пловдив ”.

Фестивалът бе открит от кмета на общината Ангел Папазов, кмета на с. Буково Али Баджаклъ и Георги Георгиев, който е един от уредниците на празника. След тях на сцената излязоха изпълнителите от " Тракийски подарък ”, които с изключение на обичайни български танци показаха и виртуозно осъществяване на цигулка. Стефан Янев със своята гайда и Любомир Петов с неповторимия си глас подвигнаха присъстващите на кръшно българско хоро. Възстановката " Ангел челник ” напомни събития от предишното. Екзотичната етноизпълнителка Деница Серафим показа визията си за женския глас и неговата достоверност в източните претекстове на старинни песнопения. Ритуалът " Угар ”, нестинарските танци и красивата заря бяха кулминационната точка в програмата на фестивала.

Празникът беше съпроводен от палатков лагер под звездите и посрещане на изгрева.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР