Нестабилността в Русия и това, което можем да очакваме там,

...
Нестабилността в Русия и това, което можем да очакваме там,
Коментари Харесай

Доц. Вацев: Не очаквам войната да ни засегне физически, ако политиците ни са твърди

Нестабилността в Русия и това, което можем да чакаме там, напълно явно е рискова за Европа и европейските огромни стопански системи към този момент влизат в криза, в политическа неустойчивост. Това сподели в аудиокаста на  " Фокус "   " Това е България " доцент Валентин Вацев, геополитически анализатор. " Има дълбоки подозрения и разлики в управлението на Европейския съюз, разнообразни партии, които някой би нарекъл екстремистки, дясно екстремистки партии вършат уверени, огромни крачки към властта. Вземете, да вземем за пример немският феномен, успеха на “Алтернатива за Германия " в една доста значима немска провинция. В момента даже разсъждават, дали има някакъв легален, парламентарен метод тази партия да бъде неразрешена, както в България се приказва съществено за възбрана на партията “Възраждане ". Тоест, за Европа това е извънредно рисково. И това, в случай че продължи по сходен или по същия метод, може да промени дълбинната теория за европейско битие, развиване и ръководство ", добави Вацев.

Според него, за България е изключително рисково, в случай че ни засегне войната физически.

" Аз не чакам войната да ни засегне физически, с изключение на, в случай че Америка разположи на българска територия установки за изстрелване на ракети, в този случай, ние сме предизвестени за това и съгласно мен, даже Тагарев знае това. Ако НАТО и Америка разположат на българска територия, примерно установки за изстрелване на ракети, не просто за разполагане на жива мощ, не просто разследващи центрове и центрове на Централно разузнавателно управление на САЩ, всичко това не е толкоз значимо. Но, в случай че българската власт разположи на българска територия стрелящи устройства, казано по цивилному, ние ставаме законна цел на Русия. Те на няколко пъти споделиха това по друг метод, с цел да са сигурни, че ние ги разбираме. Според мен, в обществото се поражда към този момент схващане, досещане за това, по кое време ние ще станем законна цел за удар. Но това не следва директно да стане ", сямта доцент Вацев.

Според него, идната заплаха, която ще нанесе съществени провали върху  българската национална душeвност и върху българското публично схващане, това е изпращането на доброволчески корпус на украинска територия, което ще окървави вечно българо-руските връзки. 

Той се надява волята на ръководещите да е твърда и те да са поредни в своите политически изяви и обещания.

" Ако това стане по този начин, в случай че България не изпрати доброволчески сили на Украинска територия, България може да се размине на косъм, на пласт багра, с лека нерешителност от огромната заплаха, която ни визира. Работата е там, че ние можем да променим всичко в себе си, само че не можем да променим своята геополитическа позиция в тази част на света. Както споделяше Наполеон, в случай че не бъркам, геополитиката е орис, това се вижда от образеца на България. Ние сме съдбовно подвластни от всички значими процеси, които са текли през ХХ век и продължаваме да бъдем подвластни. Но, аз се надявам, както вие казахте, формалните изказвания на българските политически ръководители да са откровени, доброжелателни и основателни. България може да се размине на косъм, на пласт багра и в случай че не разположи на своя територия установки за изстрелване на крилати ракети, България може да се размине на пласт багра от великата заплаха, която ни дебне в края на коридора, в който сме навлезли ", добави анализаторът. 



Цоня СЪБЧЕВА
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР