Изнася ли Индия инфлация на храните в света?

...
Нестабилните климатични условия - включително най-сухият август от повече от
Коментари Харесай

Нестабилните климатични условия - включително най-сухият август от повече от век - доведоха до спираловидно покачване на цените на храните над 11% в Индия, която е основен играч в световната търговия със селскостопански продукти.

Точно когато цените на доматите започнаха да се охлаждат, лукът поскъпна с една четвърт от юни на вътрешния пазар. И варивата, които се използват за приготвянето на скромния дал (супа от леща), сега са с около 20% по-скъпи, отколкото в началото на годината.

Индия има „проблем с кърито“, казват някои икономисти, тъй като цената на редовно вегетарианско хранене скочи с една трета само през месец юли.

С някои ключови щатски избори тази година и големи общи избори, които се задават през следващото лято, индийското правителство предприе действия, като отприщи редица мерки за овладяване на инфлацията на храните .

След забраната за пшеница през май 2022 г. Индия обяви внезапно спиране на износа на бял ориз без басмати миналия месец. Съвсем наскоро финансовото министерство наложи мито от 40% върху лука, за да обезсърчи износа и да подобри вътрешните доставки.

Тъй като производството на захар се очаква да бъде по-малко тази година, „вероятността от забрана на износа на захар също се е увеличила“, според Раджни Синха, главен икономист в CareEdge Група.

Правителството може да засили реакцията си с допълнителни мерки, които предстои, казват анализатори. Например, тъй като последователните ограничения върху износа на ориз все още не са понижили инфлацията на вътрешните цени на ориза, "правителството може да поиска по-всеобхватна забрана", каза световната брокерска компания Nomura в скорошна бележка.

Така че Индия, със своята агресивна защита на цените на вътрешния пазар, рискува ли да изнесе инфлация на храните в света?

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР