"Неслучайно руските тайни служби се сдобиват с много чувствителна информация

...
"Неслучайно руските тайни служби се сдобиват с много чувствителна информация
Коментари Харесай

Експерт: Русия все още има агенти и връзки навсякъде в България

"Неслучайно съветските секрети служби се снабдяват с доста сензитивна информация таман в България. Уволнението на ген. Янев и карцерът на един военачалник от запаса поради шпионаж може да е единствено началото ", споделя Кристофер Неринг пред

Води се следствие за шпионаж на Русия против България, оповестиха от Специализираната прокуратура и ДАНС. Според прокуратурата в шпионажа бил забъркан български военачалник от запаса със стаж в МО и достъп до поверителна информация, засягаща НАТО и Европейски Съюз. Според „ Медиапул “ става дума за генерала от запаса Валентин Цанков.

В шпионската скица е взел участие и съветски посланик. От прокуратурата са декларирали, че са събрани доказателства за осъществявана разследваща активност от страна на въпросния жител на Руската федерация, ползващ се с дипломатически имунитет. Руската посланичка в София Елена Митрофанова е била поканена в тази връзка в Министерство на външните работи, само че е отказала. Съпредседателят на "Демократична България " Атанас Атанасов счита, че става дума за остарял случай, който прокуратурата употребява, с цел да усъвършенства имиджа си.

От редакцията на Дойче Веле са потърсили за коментар доктор Кристофер Неринг:

Нов случай на шпионаж против България. Руски шпионаж, с присъединяване на военачалник и на съветски посланик. Защо Русия толкоз настойчиво шпионира България?

Кристофер Неринг: Русия шпионира старателно освен в България, а на всички места в Европа! България попада изключително постоянно във фокуса на съветските разследващи служби по три аргументи: Първо, основното си геополитическо местонахождение. Второ, тъй като Русия има доста сериозна база и положителни предпоставки в България: проруските благосклонности са - или бяха преди нападението на Путин против Украйна - необятно публикувани, съветските "бизнесмени " са накупили недвижими парцели и са си набавили "златни паспорти ", а още от времето на комунизма съветските служби имат директни връзки и са основали зависимости в българските служби за сигурност, от полицията през тайните служби до армията. И трето, посредством тази база Русия може да получи достъп до информации за НАТО.

България като „ Троянски кон “ на Кремъл в Европейски Съюз и в НАТО, България като черноморска страна: Каква роля играе всичко това в актуалната война?

Кристофер Неринг: Засега директните съседи на Украйна - Румъния, Молдова, Полша, Унгария и Словакия - са доста по-засегнати от войната. България обичайно лавира сред Запада и Москва и постоянно се измъква, когато не е директно наранена. Ако войната стане по-ожесточена и продължителна, ръководещите и обществото може да бъдат принудени най-сетне да заемат ясна позиция.

Българското въздушно пространство се охранява от войски на НАТО, само че един (вече някогашен – б.ред.) министър на защитата и партии в държавното управление намерено или индиректно поддържат Путин - това просто е неприемливо. Мисля, че както уволнението на министъра на защитата Янев, по този начин и карцерът на генерала от запаса бяха единствено началото. Въпросът за лоялността към евроатлантическите сътрудници има капацитет да се трансформира в сериозна рецесия за новото държавно управление.

Според Вас като специалист по тайните служби: какви ограничения би трябвало в този момент да вземат българските управляващи? А на политическо и дипломатическо ниво?

Кристофер Неринг: Българските служби за сигурност към този момент 30 години се нуждаят от незабавни промени, само че всяко следващо държавно управление просто още веднъж и още веднъж ги употребява за партийно-политически цели. Неслучайно съветските секрети служби се снабдяват с доста сензитивна информация точно в България. Москва към момента има сътрудници и връзки в армията, Министерството на защитата, полицията и тайните служби. Това не се е трансформирало изключително от 1989 година насам. Тук са нужни ефикасни ограничения за контраразузнаване, тъй като дипломатическите ограничения, като да вземем за пример изгонването на дипломати, са „ след дъжд качулка “. В същото време демократичният и юридически надзор над българските лужби за сигурност е извънредно непълен. Неслучайно при започване на годината Европейският съд по правата на индивида осъди България точно затова. Фактът, че през 2020 година стотици, а може би и хиляди, стачкуващи са били подслушвани по съмнение в "опит за държавен прелом " и че прословутият шпионски програмен продукт "Пегас " е бил популяризиран в други страни през България, а може би даже e употребен и от българските управляващи, приказва за съществени систематични проблеми.

Необходими са такива промени, които да унищожават политическата корупция и злоупотребата със службите за политически и стопански цели, да прекратят дефинитивно съветското въздействие, да вкарат ефикасен либерален и юридически надзор. Необходимо е още техническо и кадрово модернизиране на службите, тъй че те най-сетне да будят доверие - както в България, по този начин и на интернационалната сцена. Много сложна задача!

Д-р Кристофер Неринг е посетител учител от медийната стратегия на фондация "Конрад Аденауер " във Факултета по публицистика и всеобща връзка на Софийския университет. Той е специалист и създател на книги в региона на интернационалния шпионаж и тайните служби. Негова публикация по горната тематика в профилирано американско научно списание можете да прочетете тук:
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР