Несломима може да бъде силата на човешкия дух. Доказва го

...
Несломима може да бъде силата на човешкия дух. Доказва го
Коментари Харесай

Седжан от Браничево: История за силата на човешкия дух

Несломима може да бъде силата на човешкия дух. Доказва го Севджан от шуменското село Браничево. Късметът не е на нейна страна и животът й не е елементарен.

Останала без дом поради пожар, тя се грижи за болната си щерка, до момента в който живеят дружно с нейната майка в една стая. Среща обаче схващане и помощ от свои другари и съседи в селото.

Севджан се прибира в родното си село от Шумен , откакто се разделила със брачна половинка си. Купува къща с огромен двор, който доста харесва на щерка й Хюлия. Момичето страда от психическо заболяване и мускулна недоразвитост. 

Днес обаче живее в остаряла кирпичена сграда дружно с бабата. 
 dariknews.bg

" Те си спят на леглата, аз си върша един дюшек, дремя на земята ", изяснява Севджан. Отопляват се с печка, на която сгряват и водата за банята. -->

Завръщането в родната къща на Севджан идва, откакто губи покрива над главата си в пожар през ноември.

Тръгнал от детската стая, където за благополучие нямало никого през нощта. Взех Хюлия на тил и излязохме, спомня си Севджан.

Изгорели мебелите, както и спестените пари за дърва . В стаята била и шевната машина, с която дамата си пособия. 
 dariknews.bg

Тя е персонален помощник на щерка си . Бяхме на 4 часа, след това минахме на 8 часа и тъкмо си мислех, че ще успеем да се оправяме, когато стана пожара, изяснява Севджан. 

С дребното си средства Севджан почнала да възвръща опожарената къщата.

" Покривът успяхме с двама майстори да покрием с керемиди втора употреба . Аз имах, малко от общината дадоха, оттова 300 лв., от обществени 300-400. Помагаха и хората от село. Някои дори по един лев са давали, някои по 5, по 10 лв. ", споделя Севджан.

 dariknews.bg

Тя е доста признателна и на притежателя на локалния магазин, който й дава на вересия, а когато получи заплата - тя се разплаща. 

Като подарък за нова година фамилията чака мебели от варненска компания.

" Обадиха се – ще дойдат за едни шкафчета, да наредим една стая, все някак ще съумея ", счита тя. 

Севджан се надява да успее да ремонтира дома си, с цел да могат да се върнат в него с щерка си Хюлия.

 dariknews.bg

Въпреки компликациите обаче, Севджан е усмихната. 

" Аз цялостен живот съм с неприятен шанс. Усмихната съм, това е волята ми, това е силата ми - да оказвам помощ и да пазя себе си и да съм доста открита на всички места. Трябва да съумея, с цел да мога да се грижа за Хюлия, " споделя тя.

Това, което ги дели от завръщането в дома им, съгласно Севджан са само унищожените прозорци . Затова и търси метод да успее да затвори дупките в стените на своя дом и живот.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР