Несигурността, свързана с хаотичния политически процес на излизане на Обединеното

...
Несигурността, свързана с хаотичния политически процес на излизане на Обединеното
Коментари Харесай

Съмненията около Брекзит струват 700 милиона евро на седмица, обяви Голдман Сакс

Несигурността, обвързвана с безредния политически развой на излизане на Обединеното кралство от Европейски Съюз, е коствала на английската стопанска система 600 милиона лири (700 милиона евро) на седмица след референдума от юни 2016 година. Това се показва в оповестено през днешния ден изследване на американската капиталова банка Голдман Сакс (Goldman Sachs), представено от Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

Голдман Сакс заключава, че Брекзит е коствал на петата най-голяма стопанска система в света към 2,5 процентни пункта от брутния вътрешен артикул (БВП) в края на предходната година по отношение на наклонността, която следваше Брутният вътрешен продукт преди вота в поддръжка на Брекзит.

През 2016 година един от най-ефикасните лозунги на поддръжниците на Брекзит твърдеше, че Обединеното кралство внася 350 милиона лири на седмица в Европейски Съюз и призоваваше тази сума да се върне, с цел да се влага в системата на опазването на здравето. Подобна оценка не взимаше под внимание нито "отстъпката ", издействана от Лондон върху тази вноска, нито европейските помощи за стопанската система и английските компании.

Голдман Сакс предвижда, че при Брекзит без съглашение има 15-процентна възможност английският Брутният вътрешен продукт да се намали с 5,5 % и че възможен спад на доверието ще докара до 17-процентно намаляване на лирата.

Другите европейски страни ще са най-засегнати от последствията от сходен сюжет, прибавят икономистите на банката, съгласно които стопанските системи на тези страни рискуват да изгубят 1 % от Брутният вътрешен продукт. Точно противоположното, в случай че Лондон реализира съглашение за Брекзит, общият позитивен резултат върху английския Брутният вътрешен продукт би могъл да доближи до 1,75 %, а лирата би могла да нарастне с 6 %, отбелязва Голдман Сакс.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР