Несигурността на световните пазари за суров петрол продължава да поддържа

...
Несигурността на световните пазари за суров петрол продължава да поддържа
Коментари Харесай

Петролните играчи преосмислят рисковете

Несигурността на международните пазари за недопечен нефт продължава да поддържа високи котировките на суровината, въпреки и не с чак толкоз рискови стойности както на 16 септември. Анализаторите на сектора са единомислещи, че офанзивите против Саудитска Арабия са върнали геополитическия риск в пазарните оценки. Поразеният великански цех на "Арамко " в Абкаяк евентуално ще е отвън строя в продължение на седмици и даже на месеци, тъй като "пораженията върху него са по-сериозни от първичните догатки ", счита основният петролен анализатор на самостоятелната консултантска компания "Енърджи аспектс ".

Американският президент Доналд Тръмп е безусловно сигурен, че зад офанзивите стои Техеран, а Рияд твърди, че при тях са употребявани ирански оръжия, само че без да показва доказателства. Иран отхвърля твърдо всички обвинявания, а висшият водач на ислямската република аятолах Али Хаменей изключи каквито и да било диалози с Белия дом преди Организация на обединените нации да възвърне нуклеарното съглашение сред страната му и Запада, от което Щатите се отдръпнаха през предходната година. Въпреки предизвестията на Техеран, че в случай че не може да изнася нефт, то и никой различен производител няма да може, държавното управление отхвърля каквото и да било присъединяване освен в офанзивите против Саудитска Арабия, само че и в предходните нападения против танкери в Персийския залив. На фона на този набор от разбори, догадки и изказвания главният въпрос е какъв брой бързо ще успее да се оправи със обстановката Саудитска Арабия.

Най-дълго време ще отнеме възобновяване на стабилизиращите кули, които отделят газовите съставни елементи от суровия нефт, показва Филип Корнел - някогашен старши анализатор по корпоративно обмисляне на "Арамко ". Ще трябват седмици или месеци, с цел да се получат специфичните елементи, прибавя специалистът по време на събитие с хазаин Атлантическия съвет във Вашингтон. Пет от общо 18 стабилизиращи кули са отвън строя и фотосите сочат какъв брой тъкмо са били ориентирани офанзивите против тази характерна инфраструктура, разяснява още Корнел.

Най-засегнати от гърмежите са сортовете лек нефт Arab Light и Arab Extra Light, които лимитират доставките на суровината с по-малко наличие на сяра, създавани главно в Русия, Съединени американски щати, ОАЕ и Северно море. Именно това изяснява наградата, с която се котира по-лекия вид "Брент " спрямо по-тежкия нефт на Дубай, "разкрачила се " най-широко от април 2018-а насам.

Все отново, освободените количества гориво от стратегическите ресурси на Съединени американски щати и от запасите на Рияд, потушиха в известна степен напрежението и търговците стопираха, с цел да се огледат и да оценят по-трезво ситуацията. В резултат, в късния следобяд на 17 септември петролът вид "Брент " с доставка през ноември падна под 65 щ. $ за барел, а американският лек недопечен нефт WTI с доставка през октомври - до 59 $ за барел. Което удостоверява заключението на Тръмп, че макар погрома, цените на черното злато не са се качили чак толкоз доста.



Онова, което продължава да вълнува експертите от бранша на сигурността, е въпросът с дроновете, нападнали най-големият производител на недопечен нефт в света. Защото бунтовниците хути от Йемен не престават да настояват, че те са създатели на офанзивите в отговор на четиригодишната война на саудитците против тях. Нещо повече, даже употребяваните оръжия да са ирански, то и саудитските не са лично производството, нито пък на терористичните групировки, които употребяват най-модерните достижения на военната промишленост главно на Съединени американски щати.

Безпилотни устройства, взели участие в офанзивата против петролното сърце на Саудитска Арабия, съгласно първичните репортажи, са били относително евтини и са съумели да пробият саудитската отбрана по метод, неизпълним за обичайните въздушни сили. Успехът против кралството, което разполага с съвременно въоръжение и голям бюджет за отбрана, пък потвърждава, че към момента няма ефикасно противопоставяне против дроновете.

В Щатите федералната организация по въздухоплаването от дълго време предизвестява летищата да се снабдят с технологии срещу безпилотните летателни уреди. През последните години тя тества радари и други системи за идентифициране на дронове извършители, само че всички те имат обилни "слепи " точки. Военните имат повече благоприятни условия за битка с тези апарати, само че някои технологии като заглушаване на радиосигнали или пукотевица с оръжия не са разрешени в гражданска среда.

В саудитския случай спомагателна тайнственост вкара репортаж на "Уолстрийт джърнъл ", че саудитски и щатски публични представители разискват вероятността да са употребявани крилати ракети, изстреляни от територията на Ирак. Те са по-сложни от дроновете, с които разполагат терористичните групировки.

Професорът по авиационен мениджмънт от държавния университет в Денвър - Джефри Праис, който работи и като съветник по сигурността, а и други негови сътрудници, пък се съмняват, че дребни безпилотни хеликоптери с четири ротора ( "куадкоптери "), които могат да се купят онлайн или в магазините за електроника, са били употребявани в офанзивите в Саудитска Арабия. Тези захранвани с акумулатори апарати имат лимитирани благоприятни условия и не могат да носят повече от 450 грама експлозив. Много страни обаче, в това число Израел и Иран, са показали благоприятни условия да създадат комплицирани летателни устройства, които са относително дребни и са невидими за радарите, като в същото време могат да носят мощни експлозиви.



Доклад на Организация на обединените нации от 2018-а установи, че Иран е оказал помощ на придвижването на хутите да основат дрон, прочут като Qasef-1, въз основа на иранския Ababil-T. В средата на 2018-а силите на бунтовниците хути са създали нов дрон с по-дълъг обхват на деяние, прочут като UAV-X, написа в различен отчет на Организация на обединените нации от началото на тази година. Той може да носи 18-килограмова бойна глава и да прелети над 1200 километра. Същевременно, модерните компютърни чипове и международното позициониране на спътниците за следене усилва опциите на сходни машини. И те са доста по-евтини за произвеждане от дроновете Reaper за милиони долари, употребявани от военните на Съединени американски щати.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР