Несигурност, постоянни промени в изискванията, усилване на чиновническия натиск, корупция.

...
Несигурност, постоянни промени в изискванията, усилване на чиновническия натиск, корупция.
Коментари Харесай

Да правиш бизнес в политическо безвремие

Несигурност, непрекъснати промени в условията, увеличаване на чиновническия напън, корупция. Това са единствено част от проблемите, които пречат на бизнеса да работи обикновено към този момент повече от 2 години, в които България няма устойчиво и дейно работещо държавно управление. А всички са наясно, че надалеч не поставя завършек на политическата рецесия в страната.

В същото време с нормализирането на цените на енергоносителите и на процедура изтриване на въздействието на пандемията бизнесът се усеща по-уверен. Това най-малко на Националния статистически институт от анкетите с бизнесмени.

" Дневник " зададе въпроси на ръководители на компании за това по какъв начин се оправят компаниите при неналичието на вероятност какви промени ще се вършат и какви - не, в допълнение на рецесията за служащи.

Какво го интересува бизнесът има ли бюджет

На пръв взор не би трябвало въпроси като този за държавния бюджет, който визира издържаните от него институции и някои групи в обществото - като пенсионери, обществено слаби и други, да визира доста частния бизнес. Липсата му обаче се отбелязва във всеки диалог.

" Тази страна би трябвало да има утвърден бюджет...Ние не разчитаме на парите от Европейски Съюз, само че всичко, което пристигна оттова, е добре пристигнало. Ще бъде тъпо, в случай че България не може да усвои парите от там. Аз не виждам единствено за моя бизнес, а и за самата страна ", споделя пред " Дневник " Филип Ромбаут, изп. шеф и съсобственик на торовия цех " Агрополихим ". Говори за България като за нас, макар че е чужденец.

Такъв проблем показва и Щерьо Ножаров, стопански консултант в Българската стопанска камара. На първо място измежду проблемите, които основава политическата неустойчивост, той слага таман бюджетния безпорядък. Пред " Дневник " споделя, че закъснялото приемане на годишния бюджет води до неналичието на предвидимост за бизнеса и забавя капиталовите проекти. " Постоянни корекции в настоящите бюджети наричани актуализации. Резки промени в размера на минималната работна заплата. Постоянни корекции или разискване на такива на данъчните закони ", изрежда той.

" Липсата на бюджет, както и отлагането на редица промени, са неприятен сигнал за вложителите ", отбелязва и Илия Кръстев, бизнесмен и ръководител на Асоциацията за нововъведения, бизнес услуги и технологии в България (AIBEST).

Хартията води до корупция

Едно от нежеланите достижения на България като страната през последните 20 година е, че не съумя да сътвори електронно държавно управление, в случай че не броим обособени електронни услуги на някои ведомства, които естествено нямат връзка между тях и за всяко би трябвало обособен код за достъп.

Това лишава освен обособените хора, само че и бизнеса от опцията да получава без контакт с администрацията и по-бързо услуги. Така остава необятно отворена вратата за корупционни практики. " При политическа рецесия се развихря чиновническият напън. Не единствено корупция, само че и друго субективно свободно пояснение на нормативната уредба. Усещането на служителите в такива интервали е, " че са с развързани ръце " по отношение на бизнеса ", обобщава обстановката Щерьо Ножаров.

 Да правиш бизнес в политическо безвремие
© Юлия Лазарова

" Не е обикновено в Сърбия да можеш да получиш позволение за градеж по интернет и то за 2 седмици, а тук - не ", дава образец Ромбаут.

Несигурност, съмнение и вън от хода на света

За Илия Кръстев е несъмнено, че политическата неустойчивост въздейства отрицателно на бизнессредата.

Има освен неразбираема посока и цел за развиване на страната, само че и липса на ясна позиция на България пред интернационалните й сътрудници. Тази неустановеност и непредвидимост провокират съмнение и разрушават положителната бизнес среда. 

Допълва, че в това време бизнесът е изправен пред световни провокации - продължаващата война в Украйна, евентуалната икономическа рецесия, резултата от бурното развиването на изкуствения разсъдък и други, които провокират нова вълна на трасформации на стопанската система в световен мащаб.

Всички тези провокации стоят неосмислени, без ясна тактика за оправянето с тях. " Дори в противен случай, в случай че вземем тематиката за изкуствения разсъдък, ние даже не сме стартирали диалог всъщност, а това може да бъде опция за позиционирането на България като новаторска стопанска система световно ", добавя предприемачът.

Бизнесът зависи от това работи ли страната

За разлика от страни, в които има открити и работещи правила, неналичието на държавно управление няма основна роля върху действието на институциите на оперативно равнище. В България обаче, изключително след 12 година ръководство на ГЕРБ, в които доста въпроси се решаваха, в случай че и когато водачът каже, това не е по този начин.

Това е и повода бизнесът за поредна година да би трябвало да чака приемането на закони, провеждането на промени и други стъпки, с цел да може и той да върви напред. В доста области се бави законодателство, от което зависи активността на редица бизнеси: околна среда, устройство на територията, енергетика, публични поръчки. Има нужда от унищожаване на непотребния педантизъм в тези закони, изброява Щерьо Ножаров. От друга страна се бави и транспонирането на европейско законодателство там, което касае компаниите с експортна устременост, добавя той.
Към листата Илия Кръстев прибавя промени в образованието и опазването на здравето. Напомня, че бизнесът стои в основата на задържането на хората в България, и бизнесът влага в развиването на гениите си. " Но бизнесът има потребност от положително партньорство с страната при основаването на положителни условия на труд за хората в България - повишението на качеството на живот значи точно по-добра грижа и по-добро обучение, което пък дава повече благоприятни условия на младежите за професионална реализация ", споделя той.
 Да правиш бизнес в политическо безвремие
© Лили Тоушек

Напомня и за наложителната от година правосъдна промяна, " поради съвсем непрекъснатите корупционни кавги, с които се свързва България, а това съществено лимитира опциите за привличане на външни капитали и вложители ".

Непредсказуемост и още нещо

Всеки бизнесмен и вложител ще ви отговори, че да развиваш дълготрайни бизнес връзки в такава икономическа среда е най-малкото предизвикателство, споделя Кръстев. Казва, че разчита на опциите и потенциала на хората в компанията и тяхната експертиза и новаторските решения, и това е, което акцентира пред клиентите и сътрудниците, които виждат с невъоръжено око хаоса в страната.

Да, политическата неустойчивост води до неустановеност и непредсказуемост.

В Стопанската камара пък означават, че за тези две години на спряло политическо време статистиката регистрира растеж на междуфирмената задлъжнялост, което е " знак за тези процеси (за политическата неустойчивост - бел. авт.). На последващо място са се влошили изискванията за присъединяване в публични поръчки ", добавя Ножаров.

Планове вършим, само че с едно мислено

Хората от бизнеса не са едно мнение дали са сложили на трупчета, по настоящата фраза около други процеси сега, проектите си до момента в който чакат да видят кой и по какъв начин ще ръководи страната.
 Да правиш бизнес в политическо безвремие
© Надежда Чипева, Капитал

Филип Ромбаут споделя изрично, че си следва бизнесплановете. " Един фермер има потребност от тор без значение кой е на власт. Не се въздържаме, бутаме напред, само че толкоз години към този момент сме изгубили от очакване... ", споделя той. В ход е инвестиция от 250 млн. евро в нова апаратура за азотна киселина и други планове, които ще удвоят производството на азотни торове на предприятието.

Но остава казусът, че в заспалост изпада и администрацията. " Ние имаме доста капиталови планове, само че имаме потребност Министерството на околната среда да работи както би трябвало, а процедурите не вървят както би трябвало ", дава образец той. " Важно е администрацията, законодателната власт да стартира да работи както е обикновено ".

Илия Кръстев слага въпроса за това по какъв начин несигурността се отразява на проектите на друга основа - че световно към този момент се случват трансформации в софтуерния бранш, за които в България даже не се приказва. Допълва, че мащабът на смяната обгръща от ден на ден промишлености и сфери.

Нито евро, нито Шенген

За разлика от обособените хора, изключително тези, които не пътуват постоянно отвън страната, значимостта на приемането на България в еврозоната и Шенген всеобщо се припознава от бизнеса. Той вижда в това късмет за облекчение в огромна степен. Но поради неналичието на кабинет, който съществено да работи в тази посока, даже не е несъмнено къде на хоризонта са тези благоприятни условия.

В Стопанската камара пресмятат, че всяка година бизнесът харчи 1 милиарда лева за транзакционни разноски, тъй като страната не е приела еврото. " Ако тези пари се вложиха от компаниите в стопанската система, икономическия напредък щеше да е по-висок. Отделно, кредитният рейтинг и изискванията за заеми биха били доста по-добри при участието ни в еврозоната. Както и капиталовия интерес от стратегически вложители към нашите компании би бил също по-висок ", припомня Ножаров.

Кръстев показва, че неналичието на увереност у обществото за изгодите от еврозоната се дължи на крайния популизъм, развихрил се през последните години. " Липсва естествен и градивен диалог по основните за развиването на страната тематики - сред политиците, сред тях и бизнеса и гражданското общество. Искам да повторя, страната има потребност от ясна тактика за развиване, а влизането в Еврозоната и в Шенген би трябвало да са цели в кратковременен проект ", споделя той.

За Ромбаут главен приоритет е Шенген. Аргументът му е, че в случай че влизането в еврозоната ще е на цената на липса на вложения във всички сфери, в които това е нужно, е по-добре да се изчака.

Въпрос на субективно чувство

Последното изследване на Национален статистически институт измежду мениджърите сподели, че те във всички съществени сфери са обзети от оптимизъм макар продължаващите проблеми с неналичието на сигурна среда и на служащи.

Ножаров отбелязва, че посредством така наречен качествени анкети. " Там се отразяват най-много субективните чувства за неговото положение. Спрямо интервала на тежка рецесия по време на пандемията, по отношение на суровинната и енергийната рецесия от първия интервал на войната в Украйна актуалното положение на стопанската система е по-добро ", проучва той. Самият бизнес климат не се е трансформирал обаче, само че по отношение на спешните рядко срещани в световен проект събития в предходните години, чувството в бизнеса е една концепция по-оптимистично. Но нито има прогрес в електронното държавно управление и обществените цифрови услуги, нито има прогрес в понижаване на регулаторната тежест, изяснява той.

Очакването за по-добрите резултати през май по отношение на април 2023 година не демонстрира наклонност, счита Кръстев. Казва, че даже и да е по този начин, това се случва не посредством, а макар несигурната икономическа среда. Общата неустановеност породена от политическата неустойчивост и провокациите, остава. Недостигът на качествени фрагменти продължава да бъда тематика за огромна част от промишленостите, а не виждаме смислени политики адресиращи този все по-задълбочаващ се проблем, споделя той.

Ромбаут заключава, че неналичието на държавно управление не е толкоз величествен проблем за бизнеса, който въпреки всичко работи, " само че всички желаеме да живеем в естествена страна. "

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР