Несигурност надвисва сред жителите на Мауи, отсядащи в спешен приют

...
Стотици разселени жители намират подслон в гимнастически салон в северната
Коментари Харесай

Стотици разселени жители намират подслон в гимнастически салон в северната част на Мауи, тъй като опустошителни горски пожари обхванаха острова и убиха най-малко 80 души близо до западния му бряг.

Масовото усилие за повторно свързване на семействата стартира пред Военната мемориална гимназия във Уайлуку, където на дъска са закачени листчета, съдържащи информация за контакт и имена. Червеният кръст, окръг Мауи и други агенции и организации се събраха, за да предоставят помощ и доставки.

 Мъж минава през останките от горски пожар на 11 август в Лахайна, Хавай. Мъж минава през останките от горски пожар на 11 август в Лахайна, Хавай. Рик Баумър/АП

Много жители на гимназията идват от историческия град Лахайна, бягайки само с дрехите на гърба си. Някои казват, че не са успели да намерят близките си.

46-годишната Катлийн Дюкс е родена и израснала в Лахайна и каза, че е сюрреалистично да види общността си в пламъци.

„Бях в състояние на шок. Наистина изглежда като призрачен град“, каза Дюкс пред CNN.

Дюкс избяга от огъня в сряда и успя да се свърже отново с възрастната си майка в петък. Домът, който споделят, все още стои, въпреки че домът на една леля и сестра им е изгорял, каза Дюкс.

„Благодарна съм, че семейството ми е живо и че Мауи стана силен като една общност в Лахайна“, каза тя.

Дюкс не е сигурен кога ще може да се върне у дома, каза тя. Засега тя остава в центъра, където може да се обслужи с мобилен телефон.

„В момента гледам на това като на положителна нотка, всички сме превърнали трагедията в триумф“, каза Дюкс.

Стотици разселени жители на Мауи са намерили подслон във Военната мемориална гимназия. Стотици разселени жители на Мауи са намерили подслон във Военната мемориална гимназия. CNN

Вътре във физкултурния салон десетки хора са лагерували на матраци на земята.

66-годишната Лин Робисън живеела в сърцето на Лахайна, до Wharf Cinema Center.

След като чува за пожара, Робисън казва, че е избягала с приятели до брега, в случай че трябва да избягат в океана. Групата прекара нощта в спане в тревиста част до плажа.

"Когато се събудихме сутринта, всичко беше унищожено около нас", каза Робисън, "беше като военна зона."

Вице-губернаторът на Хаваите Силвия Люк нарече горските пожари на Мауи "безпрецедентни." Вице-губернаторът на Хавай Силвия Люк нарече горските пожари на Мауи „безпрецедентни“. Зеке Калуа/окръг Мауи

Робисън се върна в жилищния си комплекс, за да го намери изгорен до основи – след това тя отиде на автостоп до приюта в гимназията.

Тъй като мобилната телефонна услуга не работи, Робисън не може да комуникира с децата си, които живеят на континента.

„Те просто бяха вкаменени“, каза Робисън, „Това беше всичко, за което се тревожех. Те загубиха баща си преди години, не е нужно да губят мен.

Децата й са я увещавали да остане с тях, каза тя, но тя продължава да се колебае да напусне острова, който нарича свой дом.

Опра Уинфри позира за снимка в приют в Уайлуку в това изображение, публикувано в Instagram. Опра Уинфри позира за снимка в приют в Уайлуку на това изображение, публикувано в Instagram. Kāko'o Haleakalā/Instagram

59-годишната Шакина Нюпорт, студентка по медицински сестри от Санта Круз, Калифорния, е била на почивка в Мауи, посещавайки сина си, когато избухва пожарът. Нюпорт каза пред CNN, че изпитва желание да помогне.

Извън гимназията Нюпорт и други доброволци работят под палатка, предлагайки масажи, за да облекчат болката на общността.

„Мислех си: как да служа, как да давам?“ Нюпорт каза: „За мен аз познавам масажа. И си помислих, колко перфектно.

Червения кръст, окръг Мауи и други организации се събраха, за да осигурят помощ и консумативи. Червеният кръст, окръг Мауи и други организации се събраха, за да осигурят помощ и доставки. CNN

58-годишната Нелен Сезар със съпруга си и трите си деца каза пред CNN, че са пристигнали в приюта в четвъртък, след като са избягали от дома си в Лахайна, където е живяла повече от 30 години.

Сезар и семейството й грабнаха каквото можаха, докато се евакуираха, каза тя, но е разстроена от загубата на семейни снимки и спомени от детството си във Филипините.

Дъщеря й се върнала на мястото на къщата и й изпратила снимки, показващи, че тя е била изравнена със земята. Сезар каза, че загубата е трудна за разбиране.

„Просто искам да видя доказателствата. Все още се надявам и се моля да е там“, каза Сезар.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР