Нещото, което прави впечатление в Хеброн, е тишината. В града,

...
Нещото, което прави впечатление в Хеброн, е тишината. В града,
Коментари Харесай

Червен вълк: как Израел пази еврейските заселници

Нещото, което прави усещане в Хеброн, е тишината. В града, ситуиран в южната част на Западния бряг, живеят 230 хиляди палестинци. Но в центъра му живеят към 800 израелски заселници, охранявани от близо 3000 бойци. За да се заобикаля директният контакт, някои улици в центъра на града са " прочистени ", както се споделя на боен диалект, написа АРД. Това значи: тук към този момент няма магазини, няма живот. На палестинците не им е разрешено да минават по тези улици.

Идентификация посредством видеонаблюдение

За да се управлява всичко, в Хеброн има 21 контролно-пропускателни пункта. Палестинците би трябвало да се легитимират, като от време на време се постанова даже да се събличат, изяснява германската-обществено правна медия.

Системата за пропускане на палестинци към този момент е нова и съвременна. Израелски боец зад дебело бронирано стъкло ревизира данните на палестинеца на компютър, който му демонстрира пъстър код според от това има или няма прегрешения искащият да премине. Зелено - може да премине. Жълто - евентуално има проблем, би трябвало да бъде спрян. Червено - би трябвало да бъде задържан.

" Използват ни за своите опити "

Правозащитникът Исса Амро, който е добре прочут в града, е бил задържан неведнъж. Пред АРД той споделя, че израелските заселници употребяват специфични технологии, с които да наблюдават палестинците. " Събират данни за нас без нашето единодушие. Не ни изясняват нищо ", споделя Амро. По думите му обаче едно е ясно - нищо от това не се употребява за тяхна сигурност. " Използват ни за своите опити ".

Специалната стратегия, с която са оборудвани контролно-пропускателните пунктове, се споделя " Червен вълк ". Има и " Син вълк "  - приложение за мобилни телефони, с което израелските бойци могат да снимат и записват данните на палестинците, изяснява АРД. След това тези данни се съпоставят с настоящите изображения от камерите, както го разказват някогашни бойци. А в Хеброн има стотици, може би хиляди такива камери.

Палестинец е проверяван от израелски бойци на влизане в джамия в Хеброн на Западния бряг Снимка: Hazem Bader/AFP/Getty Images

Амро е наблюдаван от камера, конфигурирана на покрива на палестинско семейство. Тя сочи непосредствено към къщата на правозащитника. Той обаче споделя, че няма какво да крие и не счита, че активността му съставлява някакъв проблем за сигурността. Притеснява се обаче за данните си. " Нямам доверие на всички бойци. Нито на заселниците, които ме атакуват, както и на всички тези, които ме считат за човек, който осъжда израелската окупация ", изяснява Амро пред АРД.

Новите технологии улесняват окупацията

В отчет на " Амнести Интернешънъл ", а също и съгласно правозащитната организация " Breaking the silence ", се споделя, че Израел употребява най-новите технологии, с цел да направи окупацията на палестинските територии още по-ефективна. Свидетелствата на някогашни бойци удостоверяват това, написа АРД.

" Компютърът ти споделя какво би трябвало да правиш и като цяло улеснява оптимално окупацията на палестинските територии. А това ти оказва помощ да се чувстваш като че ли не си част от нея ", споделят израелски бойци. От тяхна позиция с цел да стане израелската окупация устойчива, да е вечно, тогава тя би трябвало да стане по-лесна за бойците и за обществото. " Колкото по-малко директен контакт съществува с палестинците, толкоз по-добре ", изяснява израелското схващане за това Надав Вайман от " Breaking the silence ".

А Хеброн е единствено началото съгласно правозащитниците. Технологията от дълго време е внедрена в Източен Ерусалим и останалата част от Западния бряг. Целта: повсеместен, автоматизиран надзор върху палестинското население. Съгласни ли са хората там? Тях никой не ги е питал.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР