Нещо в космоса просто не e както трябва. Вселената става

...
Нещо в космоса просто не e както трябва. Вселената става
Коментари Харесай

Мистериозно: Вселената се разширява по-бързо, отколкото трябва

Нещо в космоса просто не e както би трябвало. Вселената става все по-голяма с всяка секунда. Тя се уголемява с доста по-бързи темпове, в сравнение с би трябвало, написа порталът Си/Нет.

От известно време се следи противоречие в наблюденията на „ ранната " галактика, направени с телескопа Планк от Европейската галактическа организация, и това, което астрономите виждат, когато изследват по-близките, модерни елементи от пространството с телескопа Хъбъл на НАСА. (Трябва да се вземе поради, че наблюдението на далечни елементи на Вселената с мощни телескопи е като наблюдаване обратно във времето).

Когато учените преглеждат какво се е случило преди 13 милиарда години посредством Планк и по-късно го екстраполират в сегашното, резултатите не съответстват с това, което Хъбъл вижда през днешния ден. От няколко години се предполагаше, че несъответствието се дължи на неналичието на точност в измерванията. Но откакто учените са прецизирали оборудванията си, несъответствието е останало.

" Работата на Хъбъл сред ранната и късната галактика може да бъде най-вълнуващото развиване на космологията от десетилетия ", съобщи водещият откривател и нобелов лауреат Адам Рийс от Научния институт за галактически телескопи, който управлява научната задача на Хъбъл.

" Това противоречие нараства и в този момент е достигнало точка, която е в действителност невероятно да се отхвърли като случайност. Това противоречие не би могло да се случи инцидентно ", добави той. Рийс твърди, че несъответствието изрично демонстрира, че липсва част от пъзела, който учените са наредили през годините, с цел да моделират историята на Вселената.

Възможно пояснение може да бъде появяването на тъмна сила в някакъв миг доста от дълго време. Според теориите до 70% от вселената може да се състои от мистериозни неща. Все още неоткрита и ускоряваща парченце във вселената, която въздейства на нейното разширение, е друга опция, както и концепцията, че невидимата тъмна материя може да избутва естествената материя по-силно, в сравнение с си мислим.

Действителното пояснение остава мистерия. Рийс и други учени възнамеряват да продължат да уточняват своите принадлежности и измервания, само че в случай че несъответствието не се дължи на човешка неточност, може да е нужна нова физика, с цел да се приключи пъзела.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР