Нещо странно и необичайно се случи на малък пациент в

...
Нещо странно и необичайно се случи на малък пациент в
Коментари Харесай

Столични лекари извадиха сачми от носа на дете, престояли там две години

Нещо необичайно и извънредно се случи на дребен пациент в софийска болница.

Две железни сачми, част от занимателна игра, бяха извадени от носа на 9-годишно дете в УМБАЛ " Царица Йоанна – ИСУЛ “. Родителите подозират, че те са престояли там към 2 години.

За фамилията на Мая Лилова от София кошмарът стартира преди няколко дни, когато момченцето им се оплаква от болежка в зъба. По гледище на зъболекаря е направена панорамна фотография, на която се виждат 2 дребни кръгли топчета над горната джука. Майката незабавно изпраща фотографията на собствен другар УНГ експерт, който споделя, че евентуално става въпрос за непознати тела и насочва родителите към УМБАЛ " Царица Йоанна – ИСУЛ “. 

Там лекарите удостоверяват опасенията на своя сътрудник. Детето незабавно е признато в Детското УНГ поделение, за цялостна анестезия и интервенция, с която да бъдат отстранени сачмите. Преди да прибягнат до интервенцията, опитният шеф на отделението, доцент Цоло Цолов, предлага на родителите да опитат по-щадящ способ: изваждане на металните топчета със специфичен магнит. За благополучие опитът се оказва сполучлив и сачмите излизат една след друга – първо от едната ноздра, по-късно от другата. Спестена е интервенцията и продължителното възобновяване на момченцето, написа Novini.bg.

" Още като пътувахме към ИСУЛ се сетих, че преди към 2 години мъжът ми беше купил на огромния ни наследник игра с дребни железни топчета, от които могат да се създадат разнообразни фигурки. Изхвърлих я преди известно време, тъй като един ден видях и дребния наследник, който по това време беше бебе, да си играе с тях и взех решение, че това е рисково. Когато е напъхал сачмите в носа си, огромният би трябвало да е бил на 7-8 година, надалеч не малко дете, само че очевидно в никакъв случай няма гаранция “, спомня си Мая Лилова. Младата жена не крие благодарността си към лекарите в УМБАЛ " Царица Йоанна – ИСУЛ “, които за повторно тази година са в ролята на спасители на децата й (през зимата мъничкият наследник е бил признат в Клиниката по детска онкохематология с тромбоцитопения).

За доцент Цоло Цолов рисковата преживелица в фамилията на Мая не е нещо ново. " Погледнахме в носа на детенцето и защото сме имали и други сходни случаи, реших, че можем да пробваме с магнит. Това щеше да спести цялостната анестезия, която въпреки всичко е натоварване за организма на момченцето, както и контузията от интервенцията. Радвам се, че успяхме “, спомня си той.

В УМБАЛ " Царица Йоанна – ИСУЛ “ се намира единственият профилиран център в страната, в който се вадят непознати тела от дихателните пътища при деца. " Вадили сме всичко, включително пластмасови играчки. Малките деца каквото е към тях, си го поставят в носа, устата или ухото, по този начин опознават света. Случвало се е от хранопровода на 6-8-месечно бебе да извадим  фъстъчена ядка – родителите бяха решили, че е доста потребно да му дават фъстъци. Представете си, на тази възраст, с четири зъба в устата “, споделя опитният УНГ експерт. 

Освен от устата, лекарите от ИСУЛ са привикнали да вадят разнообразни предмети и от носа, ушите. Именно ушите основават максимален проблем, защото там бързо се стига до инфектиране и би трябвало да се прави комплицирана интервенция. Болшинството от тези произшествия се дължат на родителска немарливост. Майките и бащите, даже дядовците и бабите, които имат по-голям опит, би трябвало да знаят, че не трябва да оставят децата даже за секунда без контрол, моли доцентът. 

" Проблемът е, че родителите не постоянно схващат каква пакост са свършили. Затова и смъртността, в резултат на сходни произшествия, не е по никакъв начин дребна. Изчислено е, че от 0-3 година, смъртността, в резултат на попадане на непознато тяло в дихателните пътища е 28% (по данни на формалната статистика), което е голямо число! “, предизвестява доцент Цолов.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР