Нещо, което трябва да вземете предвид, докато търсите щастливи часове,

...
Нещо, което трябва да вземете предвид, докато търсите щастливи часове,
Коментари Харесай

Убийството на Маргарита: как климатичната криза застрашава текилата

Нещо, което би трябвало да вземете поради, до момента в който търсите щастливи часове, с цел да отпразнувате Деня на маргаритата: главната съставна част на вкусната напитка е застрашена от смяната на времето и новите натоварвания върху жизненоважния опрашител на растението агаве - прилепа.

Според Съвета за дестилирани спиртни питиета на Съединени американски щати през 2022 година най-бързо разрастващата се категория спиртни питиета е тази на основата на агаве, като текила и мезкал. Анализаторите даже настояват, че скоро може да надмине водката като най-продавания алкохол в страната.

Но учени от целия свят ясно декларират, че дефицитът на вода, провокиран от изменението на климата, ще продължи да оказва голям напън върху производството на храни. Виното и спиртните питиета, за жалост, не са пощадени от тази прогноза. Проучване от 2019 година откри, че климатичната рецесия, съчетана с несъразмерната паша на добитъка и други човешки действия, може да наруши разпространяването и развъждането на агаве - главната съставна част на текилата.

Макар че агавето е растение може да вирее в горещо време с малко вода или без нея, Оманджана Госвами, академик в региона на храните и околната среда от Съюза на загрижените учени, споделя, че виталният цикъл на агавето е прекомерно нежен, с цел да издържи на огромните климатични катаклизми, които провокира климатичната рецесия - от рискови засушавания до смъртоносни стихии като тази, която преди малко претърпя Калифорния.

" Агавето е пустинно растение, тъй че, несъмнено, всичко, което се движи в посока към пустинно време, ще помогне на тази просвета да процъфтява ", споделя Госвами пред CNN . " Но за жалост въздействието на климата не е линейно. Това не значи, че със стоплянето на температурите те ще останат непрекъснати. "

 width=

" При рисковите метеорологични условия и непредсказуемостта е доста мъчно да се планува накъде ще се развие обстановката в бъдеще ", добави тя.

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР