Нещата в общинските болници не са добри нито кадрово, нито

...
Нещата в общинските болници не са добри нито кадрово, нито
Коментари Харесай

Има опасност общински болници да затворят врати, алармират от сдружението им

Нещата в общинските лечебни заведения не са положителни нито кадрово, нито финансово. Има заплаха някои лечебни заведения да затворят поради неналичието и на двете. Това предизвести в предаването " Преди всички " по БНР доктор Неделчо Тотев, ръководител на Сдружението на общинските лечебни заведения.
Относно поръчката на здравното министерство да отпусне спомагателни средства за лечебните заведения Тотев разяснява, че от огласените 19 милиона се оказва, че сумата е 6 милиона. 
Той обърна внимание, че са нужни пари, които да бъдат дадени единствено за заплати, за обосноваване нашия личния състав да продължи да работи в отделенията, в случай, че е в пенсионна и следпенсионна възраст, с всички опасности, които има тази възраст. " И при тази обстановка ние няма да успеем най-вероятно да дадем заплати. Най-вероятно ще има хора, които ще предпочетат да се приберат у дома, с цел да се спасят от опасността ", допусна той. 
Според него общинските лечебни заведения биха били по-полезни, в случай че лекуват патологията, която по този начин или другояче имат, тъй като съществуването на един Covid-пациент би затворило цяло вътрешно поделение, а следва и грип с неговите затруднения. 
„ Искаме увеличение на цените на пътеките, които са недооценени досега и които козметично постоянно са били увеличавани “, съобщи пред БНР доктор Неделчо Тотев по отношение на желаното 10% повишение на цените на клиничните пътеки, клиничните и амбулаторните процедури и новия анекс към Националния рамков контракт. 
„ Това са всеобщите пътеки. Пътеките, които се работят на първо и второ равнище, които са съществени за нас, че дори и за регионалните лечебни заведения и за немалка част от частните лечебни заведения “, посочи той. 
Надценените пътеки от порядъка на няколко хиляди лв., процентно увеличавайки ги, те постоянно са били добре оценени, уточни доктор Тотев в предаването „ Преди всички “. „ Защото на 400 – 10% е 40, на 8000 е 800, може да се направи елементарна аритметика. “ 
„ Тези нови спомагателни пари ще разрешат да се задържим над водата, казано нагледно “, разяснява Неделчо Тотев и напомни, че лечебните заведения желаят като антикризисна мярка до края на годината да остане и разплащането на 85% от заработеното от тези лечебни заведения, които не съумяват да доближат избрания за месеца бюджет: Както 60/40 за бизнеса. Защо ние да бъдем ощетени? “. 
Исканото нарастване няма да компенсира спомагателните разноски на общинските лечебни заведения, които те вършат поради пандемията, тъй като въпреки и не на предния фронт, те одобряват пациенти от незабавните портали. 
„ И приемайки тия пациенти, ние не знаем какви са. Ние се сблъскваме с тях, ние ги диагностицираме, установяваме, че някои от тях са Covid-позитивни и в случай че към този момент са влезнали в стационара, би трябвало да извикаме републикански съветник и в допълнение да си платим консултацията и те да бъдат извозени към съответната болница, която има разкрито Covid-отделение. Отделно карантините. Затваряме отделения за 14 дни, дезинфекции безкрайни “, разказа обстановката Неделчо Тотев. 
За първото полугодие Здравната каса е изплатила на лечебните заведения с 200 милиона по-малко от плануваното в бюджетите и съгласно тотев главната причина е, че внезапно пациентопотокът спадна към всички лечебни заведения.
" Хората взеха решение под страха да не се заразят от Covid да стискат зъби и да вършат опити за лечение у дома. И когато към този момент положението им дотам зазлее, че няма накъде към този момент, през Бърза помощ влизат – мощно объркани, мощно усложнени болесттите, които имат. И надлежно – лекуването за тях е по-скъпо. Но намалявайки пациентопотока, ние действително не можем да стигнем избраните ни предели “, уточни той. 
Общинските лечебни заведения нямат информация с какви насъбрани запаси разполага НЗОК поради неусвоени предели, стана ясно от думите на доктор Тотев. „ Опасност постоянно има, тъй като от тия пари, икономисаните средства, могат да отидат за погашение на отговорности към други каси отвън страната, за медикаменти и тъкмо за това са нашите опасения ", уточни Тотев и акцентира: " Затова настояваме пред Лекарския съюз да бъде по-твърд в договарянията, тъй като постоянно в последна сметка отстъпваме. “
 
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР