Нещата в Казахстан отиват към по-лошо, казва един млад мъж,

...
Нещата в Казахстан отиват към по-лошо, казва един млад мъж,
Коментари Харесай

Какво всъщност се случи в Казахстан? И какво предстои?


" Нещата в Казахстан отиват към по-лошо ", споделя един млад мъж, взел участие в митингите. Какви бяха аргументите за тях и по какъв начин се стигна до кървавите конфликти? И за какво се опасяват за бъдещето си?

Изгорял боен камион в Алмати

Той е бледен, недоспал и изплашен. 26-годишният Алимшан Исбасаров от Алмати споделя в изявление по Скайп по какъв начин е почнало всичко. На площада се събрали първо стотина души, след това станали 200, 300, а най-после - към 20 000. Демонстрантите, измежду които бил и той самият, се отправили към градската администрация. Никой нямал никакво желание да мародерства, да граби, камо ли да убива. " 90% от хората бяха миролюбиви - просто стояха и гледаха. Но имаше всякакви младежи, знам ли какви, може би просто им беше кипнало, небогати хора, ядосани поради ниските заплати и неприятния си стандарт на живот. ", споделя Исбасаров. В момента към този момент е релативно умерено, интервенцията на управляващите като че ли се е преместила в покрайнините на града, само че все пак хората още ги е боязън да излизат на улицата, твърди той.

Да, в Алмати към момента има въоръжени бойци и бойна техника по улиците, само че другояче животът очевидно се успокоява. Движението в най-големия град в Казахстан се възстановява, магазините отвориха порти. В цялата страна обаче продължава да царува паника, казахстанците са загрижени за своето икономическо бъдеще.

Сергей Доминин

На тези опасения президентът Касим-Жомар Токаев отговори с послание към нацията. " Той приказва за обществените неравенства и нуждата да се реши този проблем. Но също по този начин и за олигархичните стопански структури ", споделя Евгени Шовиц, началник на казахстанското Бюро за човешки права. Шовиц споделя, че редица фирми-монополисти, които Токаев категорично загатва, принадлежат на фамилията на Нурсултан Назарбаев - президент на Казахстан в интервала 1990-2019 година. Според правозащитника, събитията ще оказват помощ на Токаев да укрепи своята лична позиция, да прокара промени, да поведе битка против корупцията и да укрепи държавния уред - все проекти, които той ясно назова в обръщението си.

И съгласно икономиста Сергей Доминин, Токаев в този момент демонстрира на популацията по какъв начин за тези 30 години Назърбаев е оказал помощ на редица хора да натрупат благосъстояния. Икономистът мисли, че през днешния ден тези хора ще би трябвало да върнат част от насъбраното - непринудено или принудително. А с парите ще може да се възвърне стопанската система на Алмати и на други райони, изключително тежко потърпевши от митингите, счита Доминин.

Как се стигна до митингите в Казахстан?

Нека да напомним, че митингите в Казахстан започнаха поради увеличените цени на газа, само че след това ескалираха. Стигна се до принуждение, а обстановката стана много непроницаема. В изявлението за ARD Исбасаров споделя: " Стрелбата стартира, когато силите за сигурност очевидно взеха решение, че нищо друго не оказва помощ и хората няма да се разпилян. " Той твърди, че основното искане на стачкуващите било за оставката на президента Токаев. " Стрелбата започнаха не служителите на реда или военните, а силите за сигурност. При това стреляха не с гумени патрони, а с бойни боеприпаси ", твърди младият мъж.

Според Темур Умаров, теоретичен помощник в московския център " Карнеги ", сега държавното управление се пробва да убеди хората в своята публична версия за случилото се. Тази версия звучи по този начин: " Главните виновници са терористи, свързани с външни сили. Пряко или индиректно, умишлено или не, оказват помощ им представители на политическите елити в Казахстан. "

Темур Умаров

Под " външни сили " се има поради казахстанската съпротива зад граница, само че Шовиц не има вяра, че всичко това е можело да се случи без знанието на тайните служби в Казахстан. Той твърди, че митингите са били прекомерно многопластови. Едни са се надигнали поради растежа на цените, други - като политическа съпротива, плюс недоволни служащи и младежи от провинцията, изключително наранени от пандемията. После се появили даже ислямисти, които били разпознати в западните райони и в Алмати. А в паниката се намесили въоржъжени престъпни групи, близки до едни или други районни елити, изяснява той.

В обръщението си президентът Токаев сподели, че е бил изработен опит за държавен прелом. Темур Умаров опровергава това изказване с обяснението, че в действителност събитията са се развивали надалеч от столицата и нито за момент не се е виждала проведена акция против държавното управление. Той е уверен, че приказките за " прелом " се популяризират само, с цел да се оправдаят твърдите дейности против стачкуващите и апелът за помощ, в отговор на който в Казахстан навлязоха войски от Русия и няколко някогашни руски републики. Той счита, че управляващите неслучайно приказват и за " терористи " - просто посочването на такова зло би прозвучало безапелационно и за Запада, и за Китай, и за Русия.

Президентът Токаев твърди, че задачата на задграничните войски е завършена и те стартират да се изтеглят. Темур Умаров разяснява по този мотив, че въвеждането на тези войски по време на митингите така или другояче е имало единствено алегоричен темперамент. " На първо място то трябваше да показва, че Русия знае всичко за политическите елити в Казахстан. Второ - да покаже, че Русия е на страната за законното държавно управление. И трето - да удостовери формалната версия, съгласно която става дума за битка против интернационалния тероризъм, а не за спор вътре в политическия хайлайф на Казахастан ", изяснява специалистът. Шовиц пък мисли, че задграничните войски са влезнали в страната, с цел да опазят значими инфраструктурни обекти и да покажат на хората, че Токаев разполага с задоволително запаси и се радва на поддръжката на Владимир Путин.

" Къде са задържаните деятели? Живи ли са? "

За Алимшан Исбасаров е значимо друго. " Има доста задържани деятели. За част от тях даже не знаем къде са. Убити бяха доста цивилни жители. Няма никакви публични данни какъв брой души са умрели. Просто няма информация. Нито управляващите, нито полицията споделят каквото и да било ", твърди младият мъж. Според него нещата отиват към по-лошо: " Ще бъдат задържани още доста хора. Активисти, които са бодил в окото на управляващите. Защото в този момент могат да си вършат каквото си желаят, под предлог, че се борят против тероризма. "

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР