Нещата се развиват по реда на закона. Каквото покажат фактите,

...
Нещата се развиват по реда на закона. Каквото покажат фактите,
Коментари Харесай

Рашков: Много материали от МВР „потъват“ в прокуратурата, когато са за бивши управляващи

Нещата се развиват по реда на закона. Каквото покажат обстоятелствата, такова ще бъде и съответното решение. То може да е в една посока или в друга посока. Трябва да напомня, че по в този момент настоящия Наказателно-процесуален кодекс проверяващите органи не могат да образуват произвеждане в спокойна конюнктура. Те може да слагат началото на едно същинско следствие единствено в неотложни случаи. Ако казусът е нормален, съответната работа на Министерство на вътрешните работи праща материалите в прокуратурата. Така министърът на вътрешните работи Бойко Рашков разяснява обстановката със задържането на водача на ГЕРБ Бойко Борисов , неговата говоритела Севдалина Арнаудова и някогашния финансов министър Владислав Горанов

От момента, в който аз съм министър, забелязах десетки, да не кажа стотици случаи, че материалите от Министерство на вътрешните работи някак си „ потъват “ в прокуратуратаТой изясни, че когато се изпращат материали по отношение на някогашни ръководещи, прокуратурата се стреми да бави нещата и потулват. Но това " поглъщане " на тези материали, по думите на Рашков, не потъват безследно.

Рашков разяснява, че опозицията има право да желае оставки, само че акцентира, че Петков е първият министър председател, който е имал смелостта да свидетелства по наказателни производства. " Напротив, Борисов бягаше от отговорност, в това число от парламентарен надзор ", уточни силовият министър.

„ В задачата се пита каква е тази гняв, каква е тази опозиция от избрани кръгове, които не желаят да се откри фактическата установка. Какво толкоз е направило Министерство на вътрешните работи в лицето на Главна дирекция „ Национална полиция ”, които са се пробвали за прочут интервал от време да съберат информация в тази тенденция и ще продължат вероятно да събират, в случай че не бяха спрени брутално от Прокуратурата през вчерашния ден? ”, попита риторично министърът.

На въпроса беше ли нужен арест и какво е очаквало Министерство на вътрешните работи да откри при обиските в жилищата на Борисов, Горанов и Арнаудова, Рашков о тговори по този начин: „ Един прочут човек, който тези дни взе отношение по въпроса – Осман Октай се споделя, даже сподели, че карцерът на Бойко Борисов е просрочен с две години. Много хора считат, че карцерът на Борисов би трябвало да се състои всеки петък заради онова, което те знаят че е правил в нашата страна ”.

И добави: " Тези шкафчета , които останаха неразследвани от нашата прокуратура - по какъв начин мислите? Трябва ли да останат неразследвани от нашето общество? И в случай че има - от кое място Борисов ги има? Очаквахте ли да откриете нещо? Какво са желали разследвашщите и какви упования са имали аз не мога да кажа пред вас ", акцентира Рашков. 

За разпита на премиера Кирил Петков като очевидец силовият министър съобщи, че лица от висок сан, заради тяхната претовареност, могат да бъдат разпитвани в техните кабинети или на други места. „ Това е процедура. Това е законово открито състояние. Не е загадка за никого, че ГЕРБ имат информатори в Министерство на вътрешните работи ". 

Според него свързването на визитата на европейския основен прокурор Лаура Кьовеши със случилото се вечерта, е просто една небивалица. " Тя цели да се провокира изкуствено скандал сред политическото ръководство на страната в този момент с основния прокурор на Европейската прокуратура ". 

Той уточни, че националната прокуратура е сложена под политическо управление, откакто основният прокурор Иван Гешев се обръща към някогашния политически началник Борисов с обръщението „ шефе ”. " Така се срутва цялата кардинална позиция на нашия законодател за независимостта на българската прокуратура ".

По думите на Рашков той е бил осведомен, че делегираните прокурори на Екологичен потенциал имат общо със сигнала на предприемача Васил Божков. В най-скоро време България чака да получи такава публична информация. „ Силно се надявам Божков да бъде разпитан по производството, което ние образувахме в четвъртък, защото прокуратурата нямаше да го образува в никакъв случай ”, безапелационен е той.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР