Нещата се познават в сравнение... Още по темата Мнения Daily

...
Нещата се познават в сравнение... Още по темата Мнения Daily
Коментари Харесай

Мнения Daily - Какво му беше на Орешарски...

Нещата се познават в съпоставяне... Още по тематиката
Мнения Daily - Защо прокуратурата удря Каракачанов

И още: Новите политически бруталисти ни трансформират в аудитория на " Биг Брадър " ; Германците са изтощени от Меркел
30 окт 2018
Мнения Daily - Бюджетът: планираме недостиг, трупаме остатък

И още: Прокуратурата като фабрика на Adibas; Две години Тръмп: Може ли да се спре гюле с вентилатор?
29 окт 2018 Нов ред
Какво му беше на Орешарски...

От коментар на Евгений Дайнов в неговия фейсбук-профил

Вземете годишен цифров абонамент
и получете в допълнение три месеца бонус Та - какво му беше на Орешарски?

Отвличаше хора за по 48 часа? Профилактираше хора по РПУ-та? Превземаше непознати бизнеси? Пращаше наказателни отряди да арестуват и блокират имуществото на непослушни? Имаше си ексклузивен съд и прокуратура вид ЧК?

Изтръгваше центъра на София, с цел да го преоформи като център на село от градски вид? Подкокоросваше обществото да ненавижда най-слабите? Възстановяваше АЕЦ-Белене? Пазеше МОЧА по 24 часа дневно? Ходеше да се извинява на Путин, че сме в Европейски Съюз?

Тормозеше възрастни дами по границата? Даваше бегълци от Ердоган назад на Ердоган? Гонеше външните вложители? Караше КРИБ да му провеждат контрапротестите?

Опитваше се да одере Пирин и Витоша? Ровеше се из образователните стратегии да дебне за " джендъри "? Закриваше Фонда за лекуване на деца?

Подаряваше преференциално ТЕЦ-ове на съдружника си Доган? Даваше стотици милиони на съпартиеца си Гергов?

Е, правилно, наричаше ни соросоиди; а гербаджиите по какъв начин ни назовават? И непретенциозно влизаше и излизаше през задните входове, вместо да се пъне като пуяк да реже лентички.

Нещата се познават в съпоставяне...

------ Как на възрастни хора да се изясни, че две по две е четири?

Димна завеса

Заплахата за война идва от Путин, а не от НАТО

От коментар на социолога Игор Айдман в неговия фейсбук-профил. Преводът е на " Клуб Z ".

Фотограф: Sputnik
Пропагандата на Путин и основаната от него гражданска псевдорелигия се крепят на стеснен набор от позитивни и негативни легенди. На всеки негативен и стряскащ мит се опълчва позитивен. От извода, изработен въз основа на разбора на тези легенди, лъсва самолюбие и преданост към режима.

Ще приведа за образец няколко групи легенди по схемата: 1. - отрицателен, 2. - позитивен и 3. - извод.

1. Слабите 90-те години на предишния век. 2. Стабилност при Путин. 3. Няма ли го Путин, отново ще е бардак, като през 90-те години.

1. Извратената педофилска Гейропа. 2. Традиционна, вярна Русия. 3. Европа е отвратителна, а ние сме красавци. Путин пази нашите традционни полезности и децата ни от европейския гейразврат, който заплашва да се придвижи и в Русия.

1. Западът е в крах. 2. Русия се възправя на крайници. 3. При Путин отново сме най-умните и красивите и с всичко ще се оправим.

1. Слаби западни водачи. 2. Силен Путин. 3. Провървя ни, имаме най-мощния водач, с него няма да се провалим.

1. НАТО и Съединени американски щати са нападателен и русофобски блок. 2. Русия е миролюбива. 3. За нас Съединени американски щати са опасност, само че Путин е за мир. Парира американските подли замисли и пази ползите ни.

1. Бандеро-фашистка Украйна. 2. Русия е победителка над фашизма. 3. Путин е прав да се опълчи на фашизма в Украйна и пази руснаците от всякакви бандеровци. (Степан Бандера, живял от 1909 до 1959 година и застанал отпред на украинските националисти, биещи се против Червената войска – б. р.).

1. Съединени американски щати вършат опит да подчинят Русия и да сложат ръка на благосъстоянията в недрата й. 2. Путин пази Русия от допустима американска експанзия. За задачата основава свръхоръжие и мощна войска. 3. Няма ли го Путин, е допустима война. Ще ни завладеят и поробят.

За развенчаването на сходни легенди е задоволително на хората да се обяснят елементарни неща:

Никой не заплашва Русия. Американците и европейците не се готвят да посегнат на естествените ни запаси, нито на историческото ни завещание. Фашистите не са на власт в Украйна и никой там не заплашва локалните руснаци. Путин незаконно я атакува. Той не възправи Русия, а я обсеби. При него служители и олигарси мамят и крадат още повече спрямо преди. Заплахата от война идва от Путин, а не от НАТО. И по този начин нататък.

Как съгласно вас на възрастни хора може да се изясни, че две по две е четири?

--------- Доган няма да смъква никого (поне засега).

Заедност

Демокрацията в заплаха, само че Движение за права и свободи надали го е грижа

От коментар на Ясен Бояджиев за " Дойче Веле "

Фотограф: Велко Ангелов
Кого и с какво плаши Движение за права и свободи (искайки оставката на вицепремиера Симеонов – бел. ред.)? На кого и какво оповестява? Конкретните отговори на тези въпроси се крият някъде в потайното задкулисие на властта, където се разпределят " порциите ", спазаряват се постовете и сферите на въздействие, образуват се болшинствата. Предупреждаващите и предупреждаваните си знаят кой на кого какви нишани дава. Наблюдаващите в профил можем единствено да гадаем. Но пък през годините сме натрупали задоволително знания за Движение за права и свободи, с цел да сме сигурни, че това, което чуваме, не е това, което Движението има мислено. И че това, което се разиграва пред очите ни, е единствено симулативност.

Да, държавността и демокрацията в страната в действителност са застрашени. Но надали партията на Доган и Пеевски внезапно се е загрижила за тях. Защото през годините тя бе измежду най-активните и заслужили дейци на тази опасност. Пряк участник в срастването сред политическа, икономическа и медийна власт, в завладяването и подчиняването на държавните институции и превръщането на демокрацията в куха фасада.

Да, ръководителят на Движение за права и свободи е прав, когато споделя, че " липсват управническа визия и промени ", само че надали това е първата му грижа. Защото промени липсваха и когато Движението бе в ръководството. И най-много тъй като то има съществена " заслуга " за систематичния неуспех на основни промени, като правосъдната да вземем за пример. От което произтичат куп други проблеми.

Прав е също по този начин, че това " националистическо " и " популистко " ръководство е опасност и за евроатлантическите полезности. Както и че " на власт са ксенофобията, езикът на омразата и расизмът ". Само че неговата партия има " заслуга " и за овластяването на носителите на тези феномени, откакто години наред си сътрудничеше на правилото на скачените съдове с най-отявления представител на това политическо течение, а след това, макар очевидната му обвързаност към евразийските полезности, се ползваше от неговия " златен пръст ". А редом с това хвърляше цялата мощност на по този начин наречените си медии за омаскаряването, смачкването и отстраняването от политиката на всички естествени реформистки персони и партии.

Тук стигаме до най-смешното - " всички национално виновни партии да се обединят за решителни дейности " и за " различна форма на ръководство с ясна стратегия за ускорено развиване на страната ". Призивът е изцяло неправилен, тъй като такова обединяване е на процедура безусловно невероятно. Движението знае всичко това доста добре. Както и че в обозримо бъдеще въпросните партии за нищо на света не биха влезнали в публично партньорство с партията на Доган и Пеевски.

На нея обаче това и без друго не ѝ е нужно, тъй като днешният ѝ статут на мълчалив участник в ръководещото болшинство, който не носи отговорност за нищо, я устройва изцяло. Движение за права и свободи от своя страна се притичва на помощ на това " цинично, брутално и позорно " ръководство постоянно, когато се постанова. Включително като редовно крепи кворума в Народното събрание, до момента в който болшинството укрепва другарските връзки по всички краища на света.

Тъй че - умерено. Движение за права и свободи няма да смъква никого (поне засега). Сигурен белег за което е, че принадлежащите му така наречен медии все по този начин ревниво бранят държавното управление. И дружно с присъдружните му правоохранителни органи неуморно бият по неговите съперници.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР