Несериозно е да се твърди, че някой умишлено води железницата

...
Несериозно е да се твърди, че някой умишлено води железницата
Коментари Харесай

БДЖ не се води към фалит

Несериозно е да се твърди, че някой съзнателно води железницата към банкрут. Това съобщи пред Нова телевизия изпълнителният шеф на БДЖ Владимир Владимиров.

„ Има 103 млн. отговорности по втория облигационен заем, който е взет 2007 година, и с него са погасени предишни отговорности. Този заем е бил 250 млн. лева, а в този момент е единствено 103 млн. лева и това са последните отговорности на БДЖ към банкови институции и ние би трябвало да ги погасим, с цел да продължи развиването на железниците “, изясни Владимиров. Той уточни, че откакто страната реши тези отговорности, дълговата рецесия в БДЖ завършва и към този момент ще може да се влага в нови мотрисни влакове и да се мисли единствено за развиване.

„ В интервала преди 2009 година - тогава, когато е трябвало тези пари да бъдат дадени от страната и да бъдат вложени в железницата, това не е направено. В интервала 2002 година – 2009 година вместо страната да влага, са взимани заеми. Ние заварваме това състояние и от 2010 година започваме да ги погасяване. Този механизъм е циничен “, разяснява той и изясни, че e несериозно да се твърди, че някой съзнателно води железницата към банкрут.

В четвъртък стана ясно, че част от сметките на железницата са запорирани, само че те не считат да разпродават активи. Вчера финансовият министър Владислав Горанов заяви, че Министерството на финансите ще отпусне 20 млн. лв. на БДЖ, с цел да не банкрутира сдружението. По думите му парите ще бъдат взети от фискалния запас, като се чака те да бъдат възобновени след отдаването на концесия на летище София.

На въпрос дали е склонен с концепцията на финансовия министър Владислав Горанов да се контролира пазарът на услуги от страна на автобусните превозвачи, изпълнителният шеф на БДЖ отговори: „ Не можем единствено с административни ограничения да задължим пасажерите какъв превоз да изберат. Трябва да предложим качествена услуга. А качествена услуга значи по-добра инфраструктура, с цел да могат да се движат влаковете с по-голяма скорост. Такава инвестиция е направена – направлението София – Бургас и София – Свиленград ще разрешава по-високи скорости от 2021 година, по тази причина се ангажираме и с пазаруването на нови мотрисни влакове. Тогава железницата ще стане по-конкурентоспособна.

Владимиров уточни, че е в полза на жителите и на страната транспортният бизнес да бъде уравновесен.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР