Несебър се побратими с руската космическа столица, известна под името

...
Несебър се побратими с руската космическа столица, известна под името
Коментари Харесай

Несебър се побратими с руско Звездно градче

Несебър се побратими с съветската галактическа столица, известна под името Звездното градче. Събитието се състоя по време на фестивала „ Отечество “, проведен взаимно от българския и съветския град за трета поредна година на живописния български полуостров. Кметовете Николай Димитров и Валерий Токарев подписаха формалните документи в представителната зала на остарялото кметство в Несебър, като си дадоха обещание отсега нататък да развиват връзките между тях.

Двете страни се договориха да открият връзки на побратимяване и да ги развиват в духа на другарство, взаимно доверие и съдействие, да развиват двустранни връзки във всички области, представляващи съвместен интерес, да разширят контактите и общуването сред жителите на двете страни, да спомагат за развиването на взаимноизгодното икономическо и комерсиално съдействие, да развиват съдействие в региона на културата и образованието, основавайки се на близостта на културните обичаи на жителите на двете общности, да подтикват развиването на двустранното съдействие в областта на туризма и спорта.

На събитието участваха още тримата заместник-кметове на Община Несебър – Виктор Борисов, Иван Гургов и Лазар Япаджиев, Златин Чаушев, шеф на отдел „ Несебър – Световно завещание “, Павел Журавльов, началник на представителството на „ Россотрудничество “ в България, шеф на РКИЦ и първи секретар на посолството на РФ у нас, Андрей Кривоносов, шеф на Дома на космонавта в Звездното градчеq Людмила Котлова, основен живописен началник в същата институция и други

По мотив побратимяването градоначалниците на Несебър и Звездното градче бяха поздравени от космоса от двама космонавти – Олег Артьомов и Сергей Прокопиев.

Кметът Николай Димитров при започване на срещата акцентира, че градът има голям брой интернационалните връзки, в това отношение и с съветски общини, които се стреми да ги подържа високо равнище, такова, каквото да дава отговор на статута му на град международна културна полезност. Той акцентира, че Несебър е позната туристическа дестинация и град, прочут със своята богата културна и фестивална стратегия. Той не пропусна да подчертае, че доста съветски жители имат благосъстоятелност на територията на общината. Валерий Токарев благодари за гостоприемството и за приятната опция публично да се скрепят и развиват положителните взаимоотношения сред двата града.

Павел Журавльов, първи секретар на посолството на Русия у нас показа, че се радва да участва на събитие, демонстриращо другарство и доброжелателност сред двете страни и предложения двамата кметове на конгрес на побратимените градове през септември във Варна.

След думите, афиширащи другарство, бяха разменени и голям брой дарове. Сред тези, които получи кметът на Несебър Николай Димитров от кмета на Звездното градче бе книга, отдадена на космоса, редактирана персонално от Валерий Токарев. Николай Димитров сервира на Токарев плакет на Света богородица – закрилницата на Несебър, рекламни издания, разкриващи чара на града международна полезност, а на Павел Журавльов връчи почетен плакет на Община Несебър.

Последва разходка на полуострова, даваща опция на гостите да се допрян до хубостта и хилядолетното завещание на единственият български град на ЮНЕСКО.

Малко по-късно от сцената на амфитеатъра стратира третото издание на фестивал „ Отечество “ с формалните обръщения на кметовете на Несебър и Звездното градче. Пъстрият конгрес даде сцена за изява на дребни и огромни гении, като любопитна детайлност е, че участниците във форума бяха все от градове, свързани по един или различен метод с съветски космонавти, като Звездното градче, град Гагарин, Оренбург. Водещ на фестивала и главен мотор на проявата бе Людмила Котлова,представител в Звездното градче.

Преди отличаване на най-хубавите в неделната вечер, по случай Деня на дружбата и единението на славяните, отбелязван на 25 юни, приветствено слово произнесе отец Арсений от църквата „ Св. Успение Богородично “. Специален привет към участниците и гостите сервираха надарени деца на Обединената общинска школа по изкуствата – Несебър, които впечатлиха публиката с Влашки танц. С концерт на лауреатите бе подложен край на галактическия фестивал.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР