Несъстоятелностите са се увеличили с 10% за първите девет месецаТенденцията

...
Несъстоятелностите са се увеличили с 10% за първите девет месецаТенденцията
Коментари Харесай

Euler Hermes очаква забавяне на ръста на българската икономика

Несъстоятелностите са се нараснали с 10% за първите девет месеца

Тенденцията на спад в растежа на Брутният вътрешен продукт евентуално ще продължи, уточни Манфред Щамер
(снимка: Euler Hermes)

Българската стопанска система е изправена пред закъснение на растежа – от предстоящите 3,5% за 2019 година до 2,5% за 2020 година, сочи обновена прогноза на компанията за обезпечаване на търговски заеми Euler Hermеs.

След разбор на резултатите от първото полугодие интернационалните специалисти усъвършенстваха прогнозата си за 2019 година с 0,5 пункта, само че остават с известни запаси. „ Ръстът на Брутният вътрешен продукт за интервала е 4,2%, само че в случай че се прегледат двете поредни тримесечия се вижда спад на темповете – от 4,5% на 3,8% и това е наклонност, която доста евентуално ще продължи ”, съобщи Манфред Щамер, основен анализатор „ Икономически изследвания и оценка на риска ” в Euler Hermes.

По неговите думи, действителният мотор на стопанската система в този интервал е вътрешното ползване, което беше моментно подтиквано с растеж на заплатите и понижаване на безработицата. Но в това време износът ще отслабва с намаляването на търсенето в Еврозоната и на световно равнище, което ще има своето отражение.

Макар че на пръв взор данните за второто тримесечие посочват забележителен принос на чистия експорт към развиването на стопанската система, съгласно специалистите това е единствено моментна фотография, която в действителност демонстрира, че вносът понижава доста по-бързо от експорта. Те обръщат внимание и на повишаването на остатъка по настоящата сметка, което за август се прави оценка на 7% от Брутният вътрешен продукт при 5,4% за 2018 година.

Негативна наклонност, върху която се концентрира анализът, е осезателното закъснение на темпа на растеж на индустриалното произвеждане – от 3,5% в първото тримесечие на -0,1% за второто и предстоящи -1,7% за интервала юли-август.

Анализаторите на Euler Hermes актуализират и прогнозата си за несъстоятелностите в България за 2019 година. Според наличните данни, които компанията генерира по своя методика, от януари до август 2019 година те са се нараснали с 10% по отношение на същия интервал на предходната година. Според специалистите, това ще е и растежът на годишна база за 2019 година, а в следствие и за 2020 година

„ Според формалната категоризация на Euler Hermes с прогноза за 10% растеж за 2019 година България официално попада в „ алената ” група на страните с най-съществено нарастване на банкрутите. Там са също Словакия, Китай, Чили, Дания и Турция ”, сподели Камелия Попова, шеф на Euler Hermes за България.

С прогноза за 10% растеж на несъстоятелностите за 2019 година България официално попада в „ алената ” група на страните с най-съществено нарастване на банкрутите, съобщи Камелия Попова
(снимка: Euler Hermes)

„ За следващ път обаче обръщаме внимание на характерната обстановка у нас – в България има голям брой административни затруднения и тежка процедура за оповестяването на неплатежоспособност. Затова би трябвало да имаме поради, че този растеж не е водещ знак за увеличение на бизнес риска и по наши упования ще засегне обичайно за България дребни и междинни предприятия, а не знаково огромни организации ”, добави Попова и посочи, че надалеч по-голям знак са флуктуациите в междуфирмената задлъжнялост.

Въпреки че растежът на несъстоятелностите не е знаков, съгласно специалистите обаче има други тревожни трендове за бизнеса у нас. На световно равнище стопанската система забавя темповете си и се чака това да продължи и през идната година. Международната търговия също „ замръзва ” с повишение на напрежението сред Съединени американски щати и Китай. Всичко това няма по какъв начин да не се отрази и на бизнеса в България със закъснение на растежа на стопанската система и у нас и повишение на рисковите фактори.

„ Предупреждението, което насочваме през последната година, за нараснало внимание при покупко-продажби със прилежащите Турция и Румъния остава годно. Също по този начин бихме предложили нерешителност при покупко-продажби с Русия, тъй като прогнозата за закъснение на растежа на стопанската система там е изключително годна ”, уточни Попова.

„ При обичайните експортни сътрудници на България – страните от Европейски Съюз, също се чака закъснение, а обръщаме внимание и на натрупването на съществено количество стокови наличия при западноевропейските компании, което може да има непосредствено отражение върху комерсиалните връзки с българските сътрудници, проваляне на покупко-продажби и компликация при разплащанията ”, заключи Попова.

По отношение на промишленостите от Euler Hermes плануват най-сериозно напрежение в Европа в секторите Търговия на дребно, Метали, Строителство и Автомобилостроене. „ Това има отношение към българската стопанска система и произвеждане, по тази причина е добре да следим с нараснало внимание. Бихме добавили и още два бранша, които ще следим от близко – превоз, поради идните промени в нормативната уредба и така наречен пакет „ Мобилност ”, и туризма, поради банкрута на Томас Кук ”, заключи Камелия Попова.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР