Несъмнено вафлите не са от изкушенията, които могат да бъдат

...
Несъмнено вафлите не са от изкушенията, които могат да бъдат
Коментари Харесай

Ето защо трябва да забравите за консумацията на вафли!

Несъмнено вафлите не са от изкушенията, които могат да бъдат добавени към здравословното меню освен поради многото калории, а и заради обстоятелството, че са цялостни със захар, химикали и не на последно място – палмово масло. Макар в това сладко прелъщение да има доста сила, то е извънредно оскъдно на протеини, витамини и минерали, сочи в детайли проучване, извършено от асоциация „ Активни консуматори “. Проверките сочат, че преобладаваща част от лакомствата съдържат нездравословното палмово масло.

 

Тук е мястото да споменем, че организмът има относително добра търпимост към естествената палмова лой. Проблемът обаче идва от предварителната й обработка, която води до сгъстяване – процесът на хидрогениране, при който се получават канцерогенните субстанции. На някои вафли е посочено, че са млечен артикул, макар че обичайните предписания не предполаган вложение на такива артикули.

 

„ Станало е съвременно да се прибавят такива артикули, само че това не е чисто мляко, а да кажем – изсъхнало мляко или пък суроватка, която е непряк артикул при производството на сирене. Тоест това е нещо, което другояче хранителната промишленост би изхвърлила “, изясняват от „ Активни консуматори “.

Едва ли за някого ще е изненада фактът, че във вафлите се съдържа извънредно доста захар, която при температурна обработка взаимодейства с млечните протеини и води до образуването на токсични химикали. Още по-неприятното е, че с изключение на захарта, в някои вафли има и изкуствени подсладители като добавка, което не е целесъобразно в производството.

 

„ Крайният резултат от многото въглехидрати е високата енергийна стойност на продукта. На 100 грама се падат към 500 калории. Енергия има, само че е значимо да се означи, че във вафлите

няма нужните за хората протеини, витамини и минерали. Те са високоенергийна, само че не и пълноценна храна “, е изводът от изследване на „ Активни консуматори ”.

 

Тъй като Е номерата на софтуерните добавки се употребяват с неприятна популярност измежду потребителите, които желаят всичко в храните да е натурално, производителите на вафли употребяват дребна хитринка. Те изписват цялостните имена на софтуерните добавки, а икономисват по-кратките Е номера. Например добре познатият емулгатор лецитин е ЕЗ22, сходният по свойства полиглицерол полирицинолеат е Е476, цветната и нездравословна карамелизирана захар е Е150, Е965 (малтитол) и Е953 (изомалт) са индустриални подсладители, Е160 (бета-каротин) е добре прочут от други храни оцветител, а Е202 е общоприетият консервант, изписван във вафлите като калиев сорбат, предизвестяват от „ Активни консуматори ”.

 

При инспекция се оказва, че другите артикули на един производител имат идентични данни за хранителни и енергийни стойности. Това са дребните таблички, на които е изписано наличието на белтъци, мазнини, въглехидрати и сол. При това тези артикули образно се разграничават, което значи, че производителят вероятно е икономисал разноските за тестване.

 

Случайно откритите пропуски в етикетите са индикация за сериозен проблем в държавния надзор.

Надзор върху осъществяването на условията за етикетиране упражнява Българската организация по сигурност на храните. От години има сигнали за нарушавания и грешки в информацията върху етикетите, само че до момента контролният орган, наподобява, не желае да се занимава с сходни проблеми, сигнализират от „ Активни консуматори ”.

 

Друга тематика е четливостта на етикетите – доста постоянно се употребяват дребните буквички, като те се изписват и върху несъответствуващ пъстър декор, и в допълнение ситуирани върху гънки и ръбове.

 

В последна сметка, специалистите не споделят, че вафли въобще не трябва да се употребяват, само че не трябва да се злоупотребява с количеството. Официална целесъобразна доза няма, само че оптималното е 2 до 4 вафли седмично.

Инфо: Уикенд

Тагове: вафли Е-та вредни храни палмово масло хидрогениране калории нездравословна храна
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР