Несъмнено цигарите са едни от най-вредните навици, които човек придобива

...
Несъмнено цигарите са едни от най-вредните навици, които човек придобива
Коментари Харесай

Как най-безболезнено да спрете цигарите

Несъмнено цигарите са едни от най-вредните привички, които човек придобива най-често още на млади години. За страдание, малко са решилите да се откажат от него, които съумяват да го създадат от раз. В множеството случаи процесът е дълъг и не постоянно се увенчава с триумф. С навлизането на редица новости през последното десетилетие на пазара се появиха бездимните други възможности на обичайните цигари- устройствата за нагряване на тютюн, известни още като IQOS. Целта им е на понижат вредата за здравето на „ заклетите” пушачи.

„ Първото нещо, което измерваме, е дали токсичните субстанции, които участват в цигарите ги има и в аерозола от IQOS – нездравословни субстанции, за които се знае, че предизвикват болести. Целта ни е те да са сензитивно понижени. Виждаме, че спрямо дима в цигарите, при аерозола от IQOS те са приблизително с 90% по-малко. Това е първото научно доказателство, че този артикул е друг от цигарите. След това би трябвало да проучваме дали в случай че има по-малко токсични субстанции, се понижава токсичността. Виждаме, че над 90% понижение на токсичните субстанции води до над 90% понижение на токсичността”, споделя доктор Жизел Бейкър, световен шеф по научните въпроси във Филип Морис Интернешънъл. Изследване на компанията измежду потребителите на продукта, демонстрира, че към този момент близо 14 милиона са потребителите на устройството по света, от които близо 10.6 милиона души са се отказали изцяло от пушенето и са минали на IQOS.

Налице е и струпване на научни доказателства за тези артикули в употребява на понижаване на вредата спрямо пушенето на цигари.

Една от главните бариери пред хората, решили да откажат цигарите, е напълняването. Появява се алтернативата даспреш нездравословния табиет и дакачиш 10 кг или да изпушиш 20 цигари дневно. „ Трябва да намерим решение и на двата проблема”, споделя проф. Рувен Зимлихман, шеф на Института по медицина и хипертония в Израел, по време на интернационална онлайн среща на тематика „ Намаляване на вредата от тютюнопушенето “. Според него, прекосяването от цигари на бездимни тютюневи произведения води до доста по-малко качване на килограми за разлика от цялостното отричане от цигарите. „ Обяснението е доста просто – при бездимните цигари ритуалът се резервира и потребителите получават дозата си никотин. Преминаването към бездимен артикул, когато се употребява като стъпка за следващ цялостен отвод от пушене, води до по-лесен отвод на цигарите с по-малко повишаване на тежестта, в сравнение с внезапното прекъсване, постоянно съпроводено с качване на доста килограми”, споделя проф. Зимлихман. Според онкологът доктор Питър Харпър, тежестта при пушачите е нормално с 10% по-ниско от това на непушачите.
 Как най-безболезнено да спрете цигарите
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР