Несъгласията съживиха слуховете за оставка на финансовия министърРазнобоят в италианския

...
Несъгласията съживиха слуховете за оставка на финансовия министърРазнобоят в италианския
Коментари Харесай

Разнобой за бюджета в кабинета на Италия

Несъгласията съживиха слуховете за оставка на финансовия министър


Разнобоят в италианския кабинет във връзка бъдещия бюджет на страната се ускори през вчерашния ден, часове преди съвещанието на държавното управление, на което финансовите проекти трябваше да бъдат разисквани, съобщи Ройтерс.

Несъгласието е главно сред ръководещите антисистемни партии “Пет звезди ” и “Лига ” от една страна и министъра на стопанската система и финансите Джовани Триа, който не принадлежи към нито една от обединенията.

“Пет звезди ” и “Лига ” притискат Триа да заложи в бюджета осъществяване на главните им предизборни обещания, цената за което ще е увеличение на бюджетния недостиг. Триа смекчи първичната си позиция, че той не трябва да надвишава 1,6% от Брутният вътрешен продукт за 2019 година, като склони да го усили до 1,9%. Среди в ръководещите партии обаче упорствали за недостиг над 2% от Брутният вътрешен продукт, което обаче ще премине “червените линии ” на Брюксел, които той е податлив да разреши. Тези различия съживиха слуховете, че Триа ще се отдръпна от поста, а от партийните среди даже се появиха и апели той да подаде оставка.

Ключовите обещания, които “Пет звезди ” и “Лига ” упорстват да се изпълнят, са базов приход от 780 евро месечно за италианците на обществени помощи, понижаване на възрастта за пенсиониране и въвеждане на плосък налог. До през вчерашния ден към момента не бе ясно по какъв начин ще бъдат финансирани тези ограничения.

Брюксел нервно очакваше оповестяването на параметрите на бюджета (който би трябвало да бъде признат до 20 октомври), като публично никой не пожела да разяснява проектите на ръководещите в Рим. Неофициално обаче източници от Брюксел признават, че се боят от опасности за стопанската система на Италия, които биха могли да се трансферират и към други страни от еврозоната.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР