Нервите ни са разстроени? Не можем да спим? Всичко ни

...
Нервите ни са разстроени? Не можем да спим? Всичко ни
Коментари Харесай

Уханието на жасмин успокоява

Нервите ни са смутени? Не можем да спим? Всичко ни нервира? Защо да пием хапчета - идва сезонът на жасмина! А едно проучване, ароматът му е тъкмо толкоз благоприятен за опънатите нерви, колкото и небезизвестния Валиум - единствено че без страничните резултати, написа списание Обекти.

Лабораторните проби, направени от химици от университета в Бохум, Германия, демонстрираха, че приятният мирис и химическият му "заместник " доста успокояват паниките на лабораторните мишки, като ги карат да спрат да подскачат по всички страни и да седнат тихичко в някой ъгъл.

Мозъчно сканиране сподели, че химикалът, наименуван GABA, който се съдържа в тялото ни и отпуска нервните кафези, ускорява действието си, когато е "подпомогнат " от уханните молекули на жасмина. При поемане те минават от дробовете в кръвта и стартират да въздействат благотворно на нервната система със мощ, сравнима с тази на доста успокоителни.

Професор Ханс Хат, началник на изследването, съобщи, че "Данните могат да бъдат признати като научно удостоверение на ароматерапията ".

Ароматните молекули на жасминовото масло, употребявано в опитите, достигали право до райони в мозъка, които управляват страстите. Те могат да се окажат извънредно ефикасни в битката със напрежението, безсънието, Постановление на Министерски съвет, депресията и раздразнителността.

Още античните гърци и египтяни са познавали благотворното влияние на ароматерапията и са я ползвали необятно при разнообразни болести. Жасминът е творил чудеса и тогава - името му на древноперсийски език значи "Дар от бога ". И до през днешния ден известността на нежното благоухание е непроменена - то се употребява в 83% от всички дамски парфюми и в 33% от мъжките.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР