Нереален пейзаж се открива край езеро, по-солено от морето, разположено

...
Нереален пейзаж се открива край езеро, по-солено от морето, разположено
Коментари Харесай

Мир - невероятно чудо на природата, разположено в близка до нас страна

Нереален пейзаж се открива край езеро, по-солено от морето, ситуирано тъкмо до един от най-красивите хърватски заливи.

Красивият естествен парк Телащица е залив в югоизточната част на остров Дуги Оток. Включва един от най-големите и красиви заливи на Адриатическо море, с голям брой островчета, живописни скали и заливи. На западния бряг е езерото Мир, което е по-солено от морето.



Невероятното езеро, което се носи над океана
Това се дължи на подземните канали, посредством които е обвързвано с морето. Неговата соленост нормално е по-висока от заобикалящото го море, както заради забележителното затваряне на езерото, по този начин и заради изпарението на водата, оповестява B92.

Дължината на Мир е към 900 м, а най-голямата му широчина е към 300 м. Най-голямата дълбочина е 6 м. От външната страна на залива скалите образуват най-голямата канара в Адриатика, където гнезди соколът друмник. Около езерото можете да видите магарета, а в случай че се гмурнете ще видите гъби и корали.

Мир също е дом на лаврак, охлюви, раци и даже змиорки, които могат да доближат до три кг. В разгара на деня Мир не носи ободряване. През лятото температурата на водата се покачва до 33 градуса по Целзий, тъй че езерото е по-топло от околното море.



През зимата обаче е по-студено, което е разследване от плиткостта на езерото. До Мир може да се стигне от рибарското населено място Сали, което е най-близкото обитаемо място до естествения парк. Има и директни корабни линии от Задар до него, а може да се стигне и от Brbinje в северния завършек на Дуги Оток.

Двойка продаде къщата си и заживя в езеро, спести купища пари
Има и пътека, която води към езерото, което си заслужава да се разноските, както поради красивата панорама, по този начин и поради опияняващия мирис на средиземноморски билки.

Източник:
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР