Неравенството на доходите е високо и расте в 60 на

...
Неравенството на доходите е високо и расте в 60 на
Коментари Харесай

Неравенството на доходите расте в страните, взели помощи от МВФ и Световната банка

Неравенството на приходите е високо и пораства в 60 на 100 (64 от общо 106) от страните с ниски и приблизително приходи, взели помощи или заеми от Международния валутен фонд (МВФ) и Световната банка, сочат данни на нов разбор на " Оксфам ", публикуван преди започващите през днешния ден пролетни срещи на МВФ и СБ и получен в Българска телеграфна агенция.

Данните демонстрират, че неравенството на приходите през последното десетилетие пораства в 37 страни, в това число Буркина Фасо, Бурунди, Етиопия и Замбия и остава високо в общо 42 страни, измежду което Гана, Хондурас и Мозамбик.

" МВФ и Световната банка споделят, че битката с неравенството е приоритет за тях, само че в това време поддържат политики, които вбиват чеп сред богатите и останалите. Обикновените хора страдат от ден на ден с всеки минал ден поради пониженото публично финансиране на опазването на здравето, образованието и превоз. Това двуличие на високо равнище би трябвало да бъде прекъснато ", споделя Кейт Доналд, началник на офиса на " Оксфам " във Вашингтон.

" Миналата година Световната банка за кол път в 80-годишната си история се съгласи да стартира битка с неравенството, което е знаков ход. Но в случай че банката е сериозна в тези си планове, първият тест за тази политика е по какъв начин да бъдат отпускани средства на най-бедните страни по света, което ще се разисква на пролетните срещи ", добавя Доналд.

 istock istock
Дарителските вноски към Международната асоциация за развиване (IDA) на банката, която дава грантове или заеми с ниски лихви на най-бедните страни по света, повече от половината от които са в Африка, остават на едно и също ниво през последните години макар растящите потребности. Президентът на СБ Аджай Банга прикани държавните управления на страните донори да създадат идващите вноски към IDA " най-големите за всички времена ".

Държавите с ниски приходи са изправени и пред дългова рецесия, което прави попълването на IDA още по-спешно. Растящите дългови и лихвени заплащания отклоняват оскъдните запаси от основни браншове като обучение, опазване на здравето и обществени грижи и заплашват да подрият мъчно постигнатите цели на развиването. Въз основа на анализите на СБ " Оксфам " твърди, че страните, отговарящи на условията да получават помощи от IDA, са свръхзадлъжнели и е належащо близо половината (45 на сто) от задълженията им да бъдат опростени.

По-високи налози върху приходите и положението на богатите може да събере трилиони долари, с цел да попълни дефицита в IDA и дупките във фондовете за развиване и битка против измененията на климата в страните с ниски и междинни приходи. Срещата на финансовите министри на страните от Г-20 във Вашингтон в границите на пролетните среща може да изиграе значима роля при реализацията на тези вложения. Бразилия, която в този момент ръководи Г-20, се разгласи за световен проект, гарантиращ, че свръхбогатите ще заплащат своята част. Франция поддържа този план, а всяко световно съглашение би трябвало да подсигурява, че свръхбогатите биват облагани задоволително амбициозно, с цел да бъде понижено неравенството. Например, годишен чист налог благосъстояние в размер на 8 % ще е нужен, с цел да свие благосъстоянието на милиардерите.

" Не можем да се крием зад извинението " не можем да си го позволим " - парите са налице. Те просто не текат в вярната посока. Държавите донори незабавно би трябвало да усилят вноските си в IDA, а Г-20 би трябвало да продължи по пътя за реализиране на световна договорка за облагане на супербогатите. Това е част от гаранциите, че богатите страни и богатите хора заплащат обективен дял в борбата против неравенството и климатичната рецесия ", заключава Доналд.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР