Непубликувани досега документи от русенския архив доказват, че Левски е

...
Непубликувани досега документи от русенския архив доказват, че Левски е
Коментари Харесай

Документи доказват, че Васил Левски е бил в Русе

Непубликувани до момента документи от русенския списък потвърждават, че Левски е пътувал за Румъния през Русе. Това демонстрира проучване на историка Веселина Антонова. Апостолът е употребил името „ Васил Иванов от град Елена ", който бил действителна персона и негов двойник.

Русе

Спомени на съратници на Левски потвърждават, че той е гостувал дружно с Ангел Кънчев в град Елена, където се е видял с ръководителя на локалния революционен комитет Сава Кършовски и се поинтересувал по какъв начин е шурей му. Той се казвал Васил Иванов Узунов и доста приличал на Левски. Препитавал се като книжар в градчето, само че това съвпадене му предизвикало поредност от неприятности с турските управляващи.
Веселина Антонова - историк„ Във Врачанско някъде го арестуват, тъкмо с съмнение, че е допустимо това да е Васил Иванов Кунчев. След като той изтърпява една година в пандиза във Видин, след това в Русе, с доста старания фамилията съумява да освободи Васил Иванов Узунов и да потвърди, че той няма нищо общо с Левски "
Има данни, че, когато книжарят от Елена бил освободен и оправдан, той и Апостола най-сетне са се видели и срещнали персонално.
Веселина Антонова - историк:„ В началото на септември 1869 има една среща инцидентна и на фамилията на Кършовски с Левски в Румъния и тогава, най-вероятно заради очевидната аналогия посред им, образна, Левски взема решение да употребява същото име и да премине границата по този метод. "
Името „ Васил Иванов от Елена " се появява по-късно през септември и октомври 1869 година в граничните дневници. Предполага се, че това е Левски, който тъкмо по това време правил значима работа в Румъния. Основното доказателство, което поддържа тази теза, е регистърът за задгранични пътувания, в който записвали данните от персоналните документи или т.нар.„ тескерета " на пътуващите дружно с имената на техните поръчители.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР