Непрозрачните коалиционни договорки при управлението на страната, в резултат на

...
Непрозрачните коалиционни договорки при управлението на страната, в резултат на
Коментари Харесай

Намаляването на бежанския поток може да се окаже рисково за черния пазар на цигари

Непрозрачните съдружни сделки при ръководството на страната, вследствие на които контролиращите институции понижават напъните си, са един от рисковете, който може да разреши разширение на незаконния пазар на цигари. Друга заплаха е намаляването на бежанския поток, което оставя каналджиите без прехранване.

Това се споделя в отчета " Тенденции и опасности пред пазара на тютюневи произведения в България ", направен от специалисти на Центъра за проучване на демокрацията, който изследва развиването на този противозаконен пазар през призмата на икономическите опасности, политическата конюнктура в страната и района, както и промени в структурите на незаконните мрежи.

В документа се разказва " гръцки модел ", работещ в България до 2015 година, по който с мълчешком съглашение сред държавното управление и частни производители се обезпечава дребен противозаконен пазар на цигари, преференциален и за двете страни. Държавата събира без усложнение плануваните доходи от акцизи, Данък добавена стойност и други такси, а частните национални компании продават плануваните размери законни тютюневи произведения плюс значими облаги от противозаконния пазар.

Според създателите на отчета тази скица стартира да се развива към 2011 година, когато размерът на незаконния пазар е 18 - 20% като доближава до към 77% три години по-късно, а българският производител обезпечава 2/3 от пазара на противозаконни цигари. На това се поставя край през 2015 година, когато е подхваната невиждана стъпка с слагане под физически надзор на всички български заводи за произвеждане на тютюневи произведения. Причината е в нуждата от повече доходи от акцизи и Данък добавена стойност в бюджета, огромен дял от които се пада точно на цигарите.

Паралелно на държавните старания през 2014 година забележителен брой участници на пазара на контрабандни цигари се пренасочват към по-доходоносното и по-малко рисково по това време каналджийство, а броят на незаконните групи и участниците в тях понижава. Ако в интервала 2011 – 2015 година незаконните мрежи на най-високо равнище са в порядъка на 5-8, то след 2016 година се твърди, че са останали 1-2. Съответно на по-ниското, приблизително равнище, е последвало всеобщо из- близане от противозаконната дистрибуция на тютюневи произведения, достигащо до 2/3 от участващите преди престъпни структури, се споделя в отчета.

Според създателите ограничението на търговията с противозаконни тютюневи произведения може да се счита за забележителен триумф, изключително като се имат поради лимитираните запаси, с които разполагат контролните органи спрямо тези на добре проведените и финансирани незаконни мрежи. В резултат на институционалните старания се приключва откритата продажба на противозаконни тютюневи произведения на публични места и в магазини, а незаконните групи се пренасочват към реализирането на дребни количества. В доста региони на страната управляващите записват доста ниски равнища на наличност на противозаконни тютюневи произведения.

От друга страна обаче, по-нататъшното ограничение на противозаконния пазар е предизвикателство за институциите, изключително следенето и контролът върху продажбата на нарязан тютюн. В същото време, поддържането на досегашните ниски равнища на противозаконния пазар изисква непрекъснато противопоставяне, защото всяко изместване на вниманието на институциите от казуса бързо води до обновяване на противозаконната търговия.
Събраните данни демонстрират, че през последните две години противозаконния пазар в България се е свил до най-ниските следени равнища от началото на 90-те. Въпреки че България граничи с няколко страни, които не са членки на Европейски Съюз, както и със страни с висок риск от противозаконни тютюневи произведения, полицейските и митническите органи съумяват да лимитират противозаконната търговия в страната, достигайки най-ниските равнища измежду всички страни-членки на Европейски Съюз, се споделя в отчета.

Авторите му означават, че приходите от тютюневи произведения са от изключително политическо значение, защото техният размер се равнява на бюджетите на Министерството на вътрешните работи и на Министерството на защитата взети дружно. Именно заради тази причина главен риск за пазар на тютюневи произведения е политическият. Това изказване се поддържа от следения спад в събираемостта на тези доходи по време на изключителните парламентарни избори през първото четиримесечие на 2017г.

Анализът е осъществен в границите на план " Незаконната търговия с тютюневи произведения и балканският маршрут: превъзмогване на институционалните недостатъци и корупцията ", финансиран от PMI-IMPACT, световна самодейност за битка с противозаконната търговия и свързани закононарушения.

Данъчни доходи от облагането на тютюневи произведения (в милиони левове)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР